Kararlı durum foto taşıyıcı girişim deseni düzeneğinin kurulması
The construction of the steady state photo carrier grating measurement setup
- Tez No: 182324
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: SSPCG, motor kontrol, a_Si:H, bilgisayarla kontrol, kalibrasyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışması, Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi tarafındandesteklenen, ?a_Si:H deneklerde Kararlı Durum Fototaşıyıcı Girişim DeseniÖlçümleri? başlıklı 03 02 602 013 nolu, proje kapsamında gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada, Kararlı Durum Fototaşıyıcı Girişimi deney düzeneğinin bilgisayarkontrollü olarak kurulması amacıyla, tasarımlanarak gerçekleştirilen mekanikparçalar, kontrol kartları, kontrol yazılımı ve düzeneğin ölçüm almasını sağlayankalibrasyon adımları açıklanmıştır. Deney düzeneğinin yapısı gereği, düzenektebulunan aynaların döndürülmesi ve ölçüm alınacak örneğin üç boyutlu ortamdahareket ettirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple mekanik parçalar olarak sonsuz dişlidöndürücü, örnek taşıyıcı, ayna döndürücü, ışık yolu kapatıcı, çevirici, çeşitlitutucular, kontrol kartları olarak; anakart, ayna döndürücü bağlantı kartları, örnekhareketi kontrol kartı, kaynak seçme kartı, veri toplama kartı ve z-ekseni sıkışmadenetim kartı tasarımlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Tüm sistemi denetlemekamacıyla geliştirilen yazılım işlemleri, sürücü kütüphaneleri ve kullanılan metindosyaları, mekanik ve elektronik sistemlere göre kalibre edilmiş ve Kararlı DurumFototaşıyıcı Girişimi deney düzeneğini çalışır hale getirilmiştir. Düzenek ile alınanölçümler literatür ile uyumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study is completed under the scope of the ?Steady State Photocarrier GratingMeasurements in a_Si:H Samples Project? which is supported by HacettepeUniversity Scientific Research Unit with project number 03 02 602 013.In this study, we have presented the explanations for the mechanical parts,controls units, the software and the calibration steps which have been designedand constructed to computerize the Steady State Photocarrier Grating set-up. Inthis technique, the mirrors should have been rotated and the sample should havebeen moved in three dimensions. Therefore, several mechanical parts such asworm gear rotator, sample carrier, mirror rotator, beam shutter and control unitssuch as main board, mirror rotator connection board, sample movement controlboard, source sellection board, data collecting board are designed andconstructed. By calibrating the software procedures, driver units and text files forthe mechanical and electronical systems the Steady State Photocarrier GratingMeasurement setup is constructed. The measurement results, which are collectedby the SSPG setup, are compatible with the results in literature.Key Words : SSPCG, motor control, a_Si:H, computerize control, calibrationAdvisor: Prof.Dr. Aynur ERAY, Hacettepe University, Physics EngineeringDepartment.ii