Birim Bağlantılı Hayat Sigortası Yıllık Primleri
Annual premiums of unit linked life insurance
- Tez No: 182323
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL SUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Birim bağlantılı hayat sigortaları, eşitlik ilkesi, minimumgaranti, Unit linked life insurance, principle of equivalence, minimumguarantee
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, birim bağlantılı hayat sigortalarının fiyatlandırması ele alınmıştır.Birim bağlantılı hayat sigortalarında tazminat miktarı, sigorta şirketi tarafındanbelirlenen bir referans portföyünün piyasa değerine bağlıdır ve bu nedenlerasgeledir. Çalışmada birim bağlantılı hayat sigortası ürünlerininfiyatlandırılmasında; aktüeryal kuram ile finansal değerleme kuramlarınınbirleştirilmesi, finansal risk ile ölümlülük riskinin bağımsızlığı varsayımı altındaincelenmiştir.Bu çalışmada minimum garanti miktarı, primlerin önceden belirlenmiş bir faiz oranıaltındaki birikimli değeri olarak tanımlanmıştır. Böyle bir minimum garantininsunulduğu birim bağlantılı hayat sigortalarında riskin gerçekleşme ve primlerinödenme olasılıkları da göz önünde bulundurularak tazminatın ölüm yılının sonundave ölüm anında ödendiği; tam hayat sigortası, dönem sigortası, yaşam durumundasigorta ve karma hayat sigortası ürünlerinin aktüeryal dengeyi sağlayan ve eşitlikilkesine uygun olarak hesaplanan yıllık primlerine ilişkin eşitlikler elde edilmiştir.Yaş, sigorta geçerlik süresi, garanti edilen minimum faiz oranı ve sıfır kuponbonosu yıllık getirisinin primler üzerindeki etkileri sayısal örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, pricing of unit linked life insurance is investigated. A unit linked lifeinsurance is a certain kind of life insurance where amount of insurance benefit islinked to the market value of some specified reference portfolio, hence, theamount of benefit is random. In this study, for pricing of unit linked life insurance,combination of financial theory with actuarial theory is examined under theassumption that financial and mortality risks are independent.In this study, the minimum guaranteed amount is defined as accumulated value ofpremiums under a predetermined constant interest rate. The probabilities of riskoccurrences and premium payments are also involved in premium calculations ofunit linked life insurance products, such as whole life insurance, term insurance,pure endowment and endowment insurance. Therefore the premium equivalencesare obtained in which the premiums satisfy the principle of equivalence.The effects of age, maturity, guaranteed minimum interest rate and return of zerocoupon bonds on annual premiums are illustrated by numerical examples.