Niğde-Misli ovası yeraltısuyu potansiyelinin araştırılması
The investigation of groundwater potential of Niğde-Misli plain
- Tez No: 182328
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Niğde, Misli, akifer, yeraltısuyu, beslenme, hidrojeoloji, Niğde, Misli, aquifer, groundwater, recharge, hydrogeology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Niğde-Misli Ovası İç Anadolu Bölgesinin önemli tarım alanlarından birinioluşturmaktadır. Yarı-kurak iklim kuşağında bulunan ovada verimin arttırılmasıamacıyla yapılan sulu tarım tamamen yeraltısuyu sulamasına dayanmaktadır. Sonyıllarda, çekime bağlı olarak gözlenen yeraltısuyu seviyesi düşümü ovada yeraltı sukaynaklarının etkin yönetimi için uygun stratejilerin tanımlanması gereğini ortayakoymuştur. Bu amaç doğrultusunda, Misli Ovasının hidrojeolojik özelliklerininbelirlenmesi ve beslenim-depolama-dolaşım-boşalım ilişkilerini tanımlayan birkavramsal hidrojeolojik modelin oluşturulması hedeflenmiştir.İnceleme alanı genellikle volkanosedimanter ve volkanik birimlerle kaplıdır. Yaklaşık1388 km2'lik bir alana sahip olan havzanın orta kesiminde yaklaşık olarak 415 km2'likbir alan kaplayan geniş düzlükten ibaret olan ova alanı alüvyonla örtülüdür. Alüvyonve altında bulunan volkanosedimanter birim Misli Ovası akiferini oluşturmaktadır.Havzada yayılım gösteren litolojik birimlerden süzülmeyle gelen ve yüzeysel akıştanbeslenim de dikkate alındığında yıllık toplam beslenimin yaklaşık olarak 55 x106 m3olduğu hesaplanmıştır. İzotop içeriklerinden, akiferin beslenme alanının 1300 m ile1650 m kotları arasında yayılım gösterdiği anlaşılmıştır. Akiferin doğal boşalımı,alanın kuzeybatısında bulunan Gülağaç kaynakları ile olmaktadır. Ortalama boşalımı1.56 m3/s olan kaynakların çıkış kotu 1200 m dolayındadır. Misli Ovası akiferindedepolanan yeraltısuyunun kalitesi iki kirlenme kaynağının tehdidi altındadır: tarımsalfaaliyetler ve sıcak su katkısı. Sulu tarımın yoğun bir şekilde yapıldığı ova akiferindenitrat yüksek düzeyde bulunmaktadır. İnceleme alanının güneybatı kesiminde ise darbir alanda sıcak ve mineralli su çıkışları vardır.
Özet (Çeviri)
Niğde-Misli Plain is one of the important agricultural areas in the Central AnatolianRegion. Irrigation relies completely on groundwater resources because an arid-semiarid climate prevails in the area where there is no perennial stream. However,decline in groundwater level during recent years necessitates description ofappropriate strategies for efficient management of the groundwater resources inarea. Within the scope of the study, the hydrogeological properties of lithological unitswere determined, the hydrologic budget was computed, the hydrogeological unitswere defined which were later used in defining the boundary conditions of theaquifer, the hydrochemical and isotopic composition of the groundwater wereevaluated in terms of contamination and recharge and flow path pattern.The study area is almost completely covered by volcanosedimentary and volcanicunits. However, a relatively thin alluvium covers the plain part having an area of 415km2 of the study area whose total basin area is 1388 km2. The plain aquifer iscomposed of the alluvium and the volcanosedimentary sequence underneath thealluvium. The total recharge including the recharge via infiltration through thelithologic crops in the basin and through runoff is calculated as about 55 x106m3/year. The recharge area lies between altitudes of 1300 m and 1650 m as deducedfrom isotopic content of the waters. The aquifer is discharged through Gülağaçsprings located at an elevation of 1200 m to the northwest of the study area. Theaverage discharge rate of these springs is about 1.56 m3/s. Two major sources ofcontamination threaten the Misli Plain aquifer: agricultural activities and mixing ofthermal water. The nitrate content of groundwater is quite high. The southwesternpart of the study area is known for some hot and mineralized geothermal outflows.