Görüntü işleme sistemi tasarımı ve uygulaması
Design and implementation of an image processing system
  1. Tez No: 182335
  2. Yazar: VEKİL SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü Yakalama, FPGA, Analog Dijital Çevirim, IEEE 1284, Paralel Port, Image Capture, FPGA, Analog Digital Conversion, IEEE 1284, ParallelPort
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Görüntülerin yakalanması, yakalanan görüntülerin işlenmesi ve daha sonra bugörüntülerin saklanması uzun zamandır üzerinde çalışılmakta olan bir alandır.Görüntülerin işlenmesinin ve kaydedilmesinin kişisel amaçlı yapılmasının yanındagüvenlik ve sağlık gibi amaçlarla da yapılması bu alandaki çalışmaların önemini dahada artırmıştır.Bu çalışmada, FPGA yongası kullanarak görüntü işleyebilen bir sistemingerçeklenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk önce kameradan alınangörüntünün bilgisayarda resim formatında saklanabilmesi için gerekli olan görüntüyakalama kartının donanım ve yazılım bileşenleri tasarlanmış ve tüm bileşenler biraraya getirilerek kartın çalışması sağlanmıştır. Bunun sonucunda genel amaçlakullanılabilen, resim formatında kayıt yapabilen bir kart oluşturulmuş ve elde edilengörüntü kartının, FPGA yongasıyla uyumlu çalışması için gerekli düzenlemeleryapılmıştır.Bir sonraki aşamada görüntü yakalama kartının çıkışına FPGA yongası eklenmiş veyakalanan görüntüler üzerinde FPGA yongası ile işlem yapılabilmesi için gereklidüzenlemeler yapılmıştır. Daha sonra görüntü üzerinde işlemler yapılmış ve işlenengörüntü bilgisayara aktarılmıştır. Sonuç olarak FPGA yongası ile görüntü işleyebilenbir sistem elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Capturing images, processing images and then storing them have been a subject onwhich has been studied for quite a long time. The processing and storing imageswhich can be used for security and health as well as personal purposes haveincreased importance of the studies in this area.In this work, realization of a system which can process images using FPGA wasaimed. For this purpose, firstly hardware and software components of an imagecapture card which is required for storing an image captured from an analog camerain picture format were designed. Then, working of the card was implemented bycombining all the components together. As a result of these, a card which can beused for general purpose and for storing of images in picture format wasimplemented and the obtained image capture card was redesigned to workcompatible with the FPGA.In the next stage, the FPGA is connected to the output of image capture card and therequired arrangements for processing with the FPGA on captured images have beenmade. Then the processing on the image was made and processed image wastransferred. Finally, a system which can process an image with FPGA wasconstituted.