Scud tipi balistik bir füzenin modellenmesi ve otopilot tasarımı
Modelling and autopilot design for a scud type ballistic missile
- Tez No: 182343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balistik Füze, Balistik Füze Otopilotu, Uçuş Kontrol Sistemleri, Missile DATCOM, SCUD Füzeleri, Ballistic Missile, Ballistic Missile Autopilot, Flight Control Systems, MissileDATCOM, SCUD Missiles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Balistik füzeler itme vektörü kontrolü ile kontrol edilen, yüksek irtifa ve hız değerlerineulaşabilen füzelerdir. Halihazırda açık literatürde balistik füze kontrolüne ait yeterliçalışma mevcut değildir. Bu tezin temel amaçlarından biri balistik füze kontrolü içinyöntemler belirlemek, bu yöntemler üzerinde çalışmak ve bu yöntemleribelgelemektir. Kontrol yöntemleri sunulmadan önce, SCUD tipi bir balistik füzeye aithareket denklemleri türetilmiş, balistik füzeyi oluşturan, itme sistemi modeli, füzedinamik ve kinematik modeli oluşturulmuştur. Füzenin aerodinamiğini belirleyen, füzeaerodinamik katsayıları ?Missile DATCOM? yazılımı kullanılarak hesaplanmıştır.Füze otopilotu doğrusal kontrol teknikleri kullanılarak, tasarlanmıştır. Oluşturulanmodeller tek bir simülasyonda birleştirilerek, füze uçuşu incelenmiş, füzeye verilenfarklı kontrol komutlarıyla, uygulanan yöntemlerin işlevselliği incelenmiştir. Füzesimülasyonu ile yapılan tüm testler, uygulanan kontrol tekniğinin, balistik füzekontrolü için uygun yapıda olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Ballistic missiles usually controlled by thrust vector control and can reach highaltitudes and high velocities. There are limited studies on ballistic missile control inopen literature. One of the basic purposes of this thesis is to determine somemethods on ballistic missile control, to examine and to document these methods.Before examining the control methods, the equations of motion for a SCUD typeballistic missile are derived and missile propulsion system model, missile dynamicsand kinematics model are composed. Missile aerodynamic coefficients that designatemissile aerodynamic are calculated by using ?Missile DATCOM? software. Missileautopilot model is designed by using linear control techniques. All these models areintegrated in simulation, and missile flight is examined. By using different controlcommands, the functionality of the applied methods are examined. All the tests ofmissile flight simulation showed that; applied control techniques are appropriate forballistic missile control.