Ayyıldız (Oltu, Erzurum) yöresi polimetalik cevherleşmelerin jeoistatistiksel yöntemlerle incelenmesi
Geostatistical determination of the pollymetallic mineralization in the ayyildiz (Oltu, Erzurum) vicinity
- Tez No: 182344
- Danışmanlar: PROF.DR. CEM SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geostatistics, pollymetallic mineralization, kriging, variogram, Erzurum
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez kapsamında, uygulama sahası olarak Erzurum ili, Oltu ilçesiningüneybatısında ve Narman ilçesinin kuzeydoğusunda bulunan Ayyıldız (Pitkir)Köyü seçilmiştir.Tez çalışmasının ilk aşamasında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA)tarafından 2004 yılında başlatılan Erzurum-Van-Ağrı Polimetal Maden AramaProjesi kapsamında arazi çalışmaları yapılmıştır. 15 km2 ` lik bir alanda toplam 465adet toprak jeokimya örneği alınmıştır. Laboratuar sonuçlarından elde edilenverilerden yola çıkarak Cu, Pb, Zn, As ve Mo elementleri incelemeye uygunbulunmuştur. kinci aşamada literatür taramaları, bilgisayar çalışmaları, istatistikselanalizler ve jeoistatistiksel çalışmalar yapılmıştır.GSLIB bilgisayar yazılımı (Deutsch ve Journel, 1998) kullanılarak her bir elementinvariogram hesaplamaları yapılmış, deneysel variogramları çizilmiştir. ki boyutluverilerde dört ana yönde hesaplama yapılmış ve bölgesel değişkenin izotropolduğu bulunmuştur. Daha sonra, bulunan deneysel variogramlara küresel modeluygulanmıştır.Son olarak, Ayyıldız sahasına kriging yöntemi uygulanmış, Deutsch ve Journel(1998)'deki yazılım revize edilerek kestirim işlemi yapılmıştır. Buna göre, gridboyutları 25 m. x 25 m. olacak şekilde toplam 16800 adet nokta kestirimdekullanılmıştır. Kestirim işleminden elde edilen verilerle alansal korelasyonderecelerini gösteren haritalar oluşturulmuştur.Anahtar Kelimeler : Jeoistatistik, polimetalik maden, kriging, variogram, Erzurum.Danışman: Prof.Dr. Cem SARAÇ, Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji MühendisliğiBölümü, Jeokimya ve Maden Yatakları Anabilim Dalı.3
Özet (Çeviri)
In this thesis, Ayyıldız (Pitkir) Village, located between southeast of Oltu Town andnortheast of Narman Town in Erzurum, was choosen.At the first step of this thesis, the field studies were done by connecting theErzurum-Van-Ağrı Pollymetallic Mineralization Project which had been started byGeneral Directorate of Mineral Research and Explorations in 2004. On an 15kilometer squared area, totally 465 geochemical soil samples were taken.According to data obtained from laboratory results, Cu, Pb, Zn, As and Moelements were approved for investigation. At the second step, searching literature,statistical analysis, computer studies and geostatistical studies were done.By using GSLIB computer program (Deutsch and Journel, 1998), variogram ofeach element was estimated, experimental variograms were scratched. Regionalvariable were found as isotropic for two dimensional data and four directions.Then, spherical model was applied to these experimantal variograms.Finally, kriging method was applied to Ayyıldız field and back estimation processwere done by using computer program revision mentioned in Deutsch and Journel(1998). Therefore, totally 16800 grids were used, only if grid dimensions would be25 m. x 25 m. The maps, showing spatial correlation degrees, were done by thedata obtained from simple kriging.