Yazılım kalite güvencesinde istatistiksel süreç kontrolü
Statistical process control in software quality assurance
  1. Tez No: 182442
  2. Yazar: ÖZDEN GÜR ÇİVLİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN HAMURKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İstatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılımda kalite güvence, yazılımın iyileştirilmesi, istatistikselsüreç kontrol teknikleri, yetenek olgunluk modelleri, kontrol kartları, Software quality assurance, software improvement, statistical processcontrol techniques, capability maturity models, control charts.Consultant: Asst. Prof. Canan HAMURKAROĞLU, Hacettepe University, Facultyof Science, Statistics Department Science Branchii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yazılım süreçlerinin yeterliliği ve etkinliği üzerine artan ilgi, klasik tekniklerinötesinde, ölçümün önemi üzerine odaklanmaya başlamıştır. statistik ve süreçtabanlı düşünceler yazılım geliştirmenin tutarlılığı ve süreçlerin yeteneğini ölçmekiçin istatistiksel süreç kontrol tekniklerinin kullanımını ön plana çıkarmaktadır.Bu çalışmanın amacı, belli bir olgunluk seviyesine ulaşmış yazılım firmalarına,süreç iyileştirmenin önemini ve süreçlerini iyileştirmeleri için kullanılabilecekleri SKtekniklerini tanıtmak ve bir uygulama ile yol göstermektir.Bu çalışmada, yazılım kalitesi üzerine ölçümün öneminden yola çıkarak mevcutSK teknikleri kısaca tanımlanmıştır. Bu tekniklerden, kontrol kartları, paretodiyagramı, histogram ve gruplandırma kullanılarak, bilişim sektöründe faaliyetgösteren bir firmanın, süreçlerini iyileştirmesi için matematiksel sonuçlar ortayaçıkartılmıştır. Bunun için firmanın son birkaç yıl içerisinde gerçekleştirdiği 30projeye ait hata sayıları, bu hataların tiplere göre dağılımı, bu hatalarıngiderilmesindeki öncelikleri ve testten dönen hata sayıları incelenmiştir. Sonuçolarak, daha etkin süreç iyileştirme çalışması gerçekleştirmeleri için yazılımfirmalarının dikkat etmeleri gereken ölçüm metrikleri belirtilmiştir.Firmaların, süreçlerini iyileştirme çalışmalarında kılavuz görevi üstlenen yazılımyetenek olgunluk modellerinden, Yetenek Olgunluk Modeli (Capability MaturityModel - CMM), Yetenek Olgunluk Modeli Entegrasyonu (Capability Maturity ModelIntegration - CMMI) ve Yazılım Süreç yileştirme ve Yetenek Belirleme (SoftwareProcess Improvement and Capability dEtermination, SPICE - ISO/IEC 15504)hakkında kısa bilgiler verilip bu modeller içerisinde SK' nın kullanımı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The interest rising on the adequacy and effectiveness of software processes startsto focus on the importance of measurement beyond classical techniques. Viewsbased on statistics and processes bring forward the use of statistical processcontrol techniques for measuring the consistency of software development andprocesses capability of processes.The purpose of this study is to present to software firms having reached a certainmaturity level, the importance of process improvement and the SK techniquesthey can use in improving their processes and guide them with application.In this study, the existing Statistical Process Control ( SK) techniques were shortlydefined, starting with the importance of measuring software quality. Of thesetechniques, mathematical results for the improvement of processes of a firmoperating in the information technologies sector were presented using controlcards, pareto diagram and grouping. For this, the number of errors in the 30projects the firm has realized in the last few years, the distribution of these errorsaccording to types, the priorities of eliminating these errors and the number oferrors returning from the tests were examined. In conclusion, the measurementmetrics that software firms should pay attention to for the realization of moreeffective process improvement studies were mentioned.Of the software capability maturity models that take on the task of a guide to thefirms for improving their processes, short information was given about CapabilityMaturity Model - CMM, Capability Maturity Model Integration - CMMI and SoftwareProcess Improvement and Capability Determination, SPICE - ISO/IEC 15504 andthe use of SK among these models was explained.