Simetrik olmayan kararlı dağılımlar
Asymmetric stable distributions
  1. Tez No: 182443
  2. Yazar: ECE ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENAP ERDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kararlı dağılım, Bayes tahmini, Dağılım fonksiyonları, Karakteristik çarpan, Çarpıklık, Stable distribution, Bayes estimation, Distribution functions, Characteristic exponent, Skewness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tez çalışmasında, önce Kararlı dağılımlar ve parametre tahminleri detaylı olarakincelenmiş, Buckle'ın 1995 yılında önerdiği Bayes yöntemi ve bundan daha etkinolan Tsionas (2000)'ın yöntemi tanıtılmıştır.Çalışmada, Kararlı dağılımların parametre tahminleri için Tsionas (2000)'ınMetropolis zincirine dayanan yöntemi ile Nolan'ın 1997 yılında olasılık yoğunlukfonksiyonunu bulmak için önerdiği entegrasyon yöntemi birlikte ele alınmış ve etkinbir Bayesci yöntem önerilmiştir.terasyon sayısı, başlangıç değeri ve örneklem büyüklüklerinin önerilen Bayesyöntemi üzerindeki olası etkileri incelenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Ayrıca,önerilen Bayes tahmin edicisi, en çok olabilirlik tahmin edicisi ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stable distributions and the parameter estimation techniques are investigatedcomprehensively. Bayesian method that Buckle proposed in 1995 and a moreefficient method of Tsionas (2000)?s are introduced.In this thesis, the direct numerical integration method for calculating the probabilitydensity function that Nolan presented in 1997 and Tsionas (2000)?s method basedon a Metropolis chain are considered for the estimation of stable distributionparameters, and an efficient Bayesian method is proposed.The effects of the initial values, iteration numbers and sample size on theproposed Bayesian method are investigated. The proposed Bayesian estimator iscompared with the maximum likelihood estimator.