Tokat ilinde ıı. ürün silajlık mısır üretiminde geleneksel toprak işleme yöntemlerinin bazı toprak ve bitki özelliklerine etkisi
Effect of conventional tillage methods used in second crop silage maize production on some soil and plant properties in Tokat
- Tez No: 182459
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER FARUK TAŞER, Y.DOÇ.DR. ENGİN ÖZGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: II. Ürün Silajlık Mısır, Geleneksel Toprak şleme, Gravimetrik Nem çeriği, Hacim Ağırlığı, Penetrasyon Direnci, Kesme Gerilmesi, BitkiselÖzellikler, Second crop silage maize, Conventional tillage, Gravimetricmoisture, Bulk density, Penetration resistance, Shear stres, Plant properties
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tokat yöresinde yürütülen bu çalışmada yöredeki arazi büklükleri, yetiştirilenürün deseni, traktör varlığı, alet-makine varlığı ve ürün rotasyonunu belirlemek amacıylaöncelikle bir anket çalışması yapılmıştır. Daha sonra II. ürün silajlık mısır yetiştiriciliğiyapılan 5 farklı arazide uygulanan geleneksel toprak işleme sistemlerinin toprak ve bitkiselözellikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. şletmelerin toprak işlemeden hasada kadaryaptıkları bütün işlemler belirlenmiştir.Ankete alınan işletmelerin ortalama arazi büyüklüğünü 73 da'dır. şletmelerdekitraktörlerin %52.3'ü 10 yaşını doldurmamıştır. Yörede yoğun bir şekilde toprak işlemedekulaklı pulluğun kullanıldığı ve farklı toprak işleme sistemlerinin uygulanabilmesi içinmakine varlığının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Denemeler sonucunda toprak işlemesonrası ve hasat sonrası gravimetrik nem içeriği değerlerinin sırasıyla, %7.55-19.91 ve%7.02-19.59, hacim ağırlığının 1.081-1.524 g/cm3 ve 1.318-1.542 g/cm3, penetrasyondirencinin 0.43-4.41 MPa ve1.99-3.77 MPa, kesilme direncinin 22.22-221.33 kPa ve 73-194.29 kPa arasında değiştiği saptanmıştır. Üretim sezonu boyunca bakım işlemlerinindüzenli bir şekilde yapıldığı arazilerde bitkisel özellikler daha iyi durumdadır. Ortalamaçimlenme süresi 13.27-20.83 gün, çimlenme oranı indeksi 0.184-0.865 adet/m gün, tarlafiliz çıkış derecesi %48-88.89, yeşil ot verimi 2986.3-7446.3 kg/da ve kuru madde verimi391.1-1015.7 kg/da arasında değişmiştir. Tarla filiz çıkış derecesinin en yüksek olduğuarazide bitki çapının en düşük olduğu belirlenmiştir. Yeşil ot verimi değerleri yüksektendüşüğe doğru sırasıyla B (siltli killi tın), E (kum), A (killi tın), C (killi tın) ve D (kumlu kil)arazilerinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study firstly, a survey was made to determine field size, plant pattern, plantrotation, number of tractors and farm machineries, in Tokat Province and than the effectsof conventional tillage systems applied on fields, at which silage maize grown as a secondcrop, on the physical properties of soils and plant were investigated. All operations madeby farmers during growing season were observed.Average field size of surveyed farms was 7.3 ha. About 52.3% of tractors in thefarms were younger than ten years old. In the region, mouldboard plough has been widelyused in soil tillage. For employing different tillage systems, it was found that the presenceof farm machinery was insufficient. According to the results, gravimetric moisture content,bulk density, penetration resistance and shear resistance varied 7.55% to 19.91, and 7.02%to 19.42, 1.081 to 1.524 g/cm3 and 1.318 to 1.542 g/cm3, 0.43 to 4.41 MPa and 22.22 to221.33, respectively after soil tillage and harvest. Plant properties were better at the fieldsin which cultivation carried out regularly. Mean emergence time, emergence rate index,emerged seedlings, silage yield and dry matter yield varied from 13.27 to 20.83 day, from0.184 to 0.865 seedlings/mday, from 48% to 88.89%, 2986.3 to 7446.3 kg/da and 391.1 to1015.7 kg/da, respectively. The lowest stem diameter was obtained at the highestpercentage emergence of seedling. The value of silage maize yields were obtained from thefield B (silty clay loam), E (sand), A (clay loam), C (clay loam), and D (sandy clay) indecreasing order.