Kalite yönetim sisteminin kuruluşlara sağladığı yararlar ve uygulamada karşılaşılan sorunlar-Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir kuruluşta uygulaması
Providing advantages to organizations of quality management system and meeting problems into practice-Its applications in a textile factory
  1. Tez No: 182541
  2. Yazar: ÇEŞMİNAZ TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite, ISO 9001:2000, Liderlik, Sürekli İyileşme, Quality, Total Quality, ISO 9001:2000, Leadership, Constant Improvement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Son yıllarda işletmeler rekabet güçlerini artırmak üzere yoğun bir mücadeleye girmişlerdir. Özellikleartan bilgi ve gelişen teknolojik imkânlar sonucunda, işletmeler daralan pazar imkânlarından dahafazla yararlanabilmek için müşteriye yönelmişler ve buna bağlı olarak ciddi bir farklılaşma yarışıbaşlamıştır. Bu farkı yaratan en önemli unsur da ?kalite? olmuştur. Kalite kavramı zaman içinde farklıbakış açılarıyla ele alınmış ve kalite kontrol, toplam kalite kontrol, kalite güvence ve standartlaşmaolarak gelişerek bugünkü biçimiyle Toplam Kalite Yönetimi olarak en geniş boyutta kullanılırolmuştur.İşletmecilik ortamında kaydedilen gelişmeler yöneticileri, toplam kalite yönetimini uygulamayayöneltmektedir. Çünkü toplam kalite yönetimine göre müşteri memnuniyetini sağlamanın yanında,işletme sahiplerinin, alıcıların, satıcıların, çalışanların, müşterilerin işletme amaçları etrafındayoğunlaşarak karşılıklı işbirliği ve dayanışma içinde çalışmaları esas alınmaktadır. Bu da katılımcıyönetim anlayışının benimsenip uygulanmasını gerektirmektedir.Toplam Kalite Yönetimi; sürekli gelişme, müşteri odaklı olma, hataları önlemeye yönelik denetim,takım çalışması, sayısal hedefler ve değerlendirmeler, eğitim ve yetiştirme programlarınıkurumsallaştırma, korku ortamını ortadan kaldırmak için iletişimi teşvik etme, üst yönetimin katılımıve önderliği gibi konular üzerinde yoğunlaşan, bunu bir hayat felsefesi ve bir yaşam biçimi gibidüşünen modern bir yaklaşımdır.Bu çalışmada Toplam Kalite Yönetimi uygulamasının temel ilkeleri, amacı, yararları ve uygulamadakarşılaşılan zorluklar anlatıldıktan sonra tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir fabrikadaki toplamkalite yönetimi çalışmaları incelenmiş, çalışanların konuya bakış açısını belirlemek için yapılan anketsonuçları değerlendirilmiştir.Yapılan araştırmada Toplam Kalite Yönetiminin önündeki en büyük engelin üst yönetimin desteğininsağlanamaması olduğu görülmüştür. Bir diğer engel ise eğitim eksikliği nedeni ile çalışanlarınuygulamaya intibak edememesidir. Çalışanların işi ?nasıl? yapacaklarından önce ?neden? yaptıklarınıbilmeleri gereklidir.2006, 148 sayfa
Özet (Çeviri)
The companies have been in a dense struggle in order to increase their strength of competition in thelast few years. Particularly increasing information and improving technological possibilities haveturned the companies towards customers in order to get more benefit from reduced market advantagesand due to this fact, a serious competition of distinction has started. The Quality is the most importantelement which created this difference. The Quality concept has taken charge of different aspects intime and the Quality Control has improved as total quality guarantee and standardization, nowadays,widely used as Total Quality Management.Developments which are provided in the management area have led to managers to implementingTotal Quality Management. Because according to the Total Quality Management, it is based on mutualcooperation and solidarity working of owners of the companies, demanders, suppliers, workers,customers for the purposes of companies besides providing customer satisfaction.Total Quality Management is a modern approach which focuses on the subjects; like constantimprovement, being focused on the customer, control for preventing, work of team, numerical targetsand appraising, association of education and raising problems, encouraging communication in orderto eliminate the fear of environment, participation and the leadership of the upper management; andtakes this fact as a way of life and living philosophy.In this study, the basic principles of applying Total Quality Management, the purpose of it, profits andthe difficulties in the application have been explained then the activities of Total Quality Managementin a factory, which is in textiles sector, have been analyzed as a sample and the results of the enquiry,which is made in order to determine the aspects of workers, have been appraised.The biggest obstacle in front of the Total Quality Management is the lack of support which should beprovided from management. This is the first one determined in this study an the second obstacle is theadaptation of the workers into the implementing because of the lack of education. The workers shouldknow why they do the job before how they will do it.2006, 148 pages