Elektrik cihazlarının testi için geliştirilen benzetim uyartım arayüzünün modellenmesi ve kararlılık analizi
Modeling and stability analysis of a simulation stimulation interface developed for testing electrical hardware
  1. Tez No: 182604
  2. Yazar: DİLEK ÇADIRLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAFFET AYASUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimde Donanım Sistemi, Benzetim-Uyartım Arayüzü, Zaman Gecikmesi, Örnekleme Peryodu, DC Motor Kontrol, Kararlılıkiii, Hardware-in-the-Loop, Simulation-Stimulation Interface, Time Delay, Sampling Period, DCMotor Control, Stabilityiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, elektrik donanımlarının farklı çalışma koşulları altında performansınıdeğerlendirmek için geliştirilen üç farklı Benzetim-Uyartım arayüz (Simulation-Stimulation Interface, Sim-Stim) modeli sunulmuştur. Bu modeller: i) ( h,τ ) Sim-Stimarayüz modeli, ii) Genel analog Sim-Stim arayüz modeli, iii) Bağımlı kaynaklı analogSim-Stim arayüz modeli( h,τ ) Sim-Stim arayüz ve genel analog Sim-Stim arayüz modelleri, oransal-integral(PI) kontrolör içeren DC motor hız kontrol sistemine uygulanmıştır. Ortaya çıkançevrimde donanım sistemlerinin simülasyon modelleri Matlab/Simulink kullanılarakgeliştirilmiştir. Arayüz parametrelerinden örnekleme peryodu ve zaman gecikmesininsistem kararlılığına olan etkisi simülasyonlar ile incelenmiştir. Dijital ve analog oransal-integral kontrolörlü çevrimde donanım sistemlerin çalışma performanslarıkarşılaştırılmıştır.Son olarak bağımlı kaynaklı analog Sim-Stim arayüz modeli lineer bir elektrikdevresine uygulanmış ve devre elemanlarının farklı değerleri için zaman gecikmesininmaksimum güç transferine olan etkisi Matlab/Simulink ortamında yapılansimülasyonlar ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, three different models of a Simulation-Stimulation (Sim-Stim) Interfacewhich is developed for evaluating the performance of electrical hardware under variousoperating conditions is presented. These models are as follows: i) ( h,τ ) Sim-Stiminterface model, ii) General analog Sim-Stim interface model, iii) Analog Sim-Stiminterface model with dependent voltage/current sources.( h,τ ) and general analog Sim-Stim interface models are applied into a DC motor speedcontrol system that includes a proportional-integral (PI) controller. The simulationmodels of the resulting hardware-in-the-loop (HIL) system are developed usingMatlab/Simulink. With the help of simulations, the effects of interface parameters suchas sampling period and time delay on the system dynamics are investigated. Theperformances of digital and analog PI controllers are compared.Finally, Sim-Stim interface model with dependent voltage/current sources is appliedinto a linear electric circuit. For various values of circuit parameters, the effect of thetime delay on the maximum power transfer is analyzed using Matlab/Simulink.