Kent ekolojisi açısından küçükçekmece gölü ve çevresinin irdelenmesi
Context of the urban ecology studies about kucukcekmece lake and around
- Tez No: 182644
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLAY AYAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Kent Ekolojisi, Ekosistem, Göl, Havza, Urban ecology, lagoon, ecosystem, urban ecosystem, basin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzde kentleşme ve sanayileşme faaliyetleri, kentlerin çevrelerinde doğal, kültürel vetarihi değerlere sahip, rekreasyon potansiyeli yüksek ve ekolojik değerlere sahip olanalanların üzerinde bir takım baskılar yaratmaktadır. Küçükçekmece Gölü ve çevresi bubaskıları en olumsuz şekilde yaşayan alanlardan birisidir.Bu noktada, Küçükçekmece Gölü ve çevresi için; bu alandaki yerel ve ekolojikpotansiyellerin belirlenmesini, sürdürülebilir kılınmasını, en etkin biçimde kullanılmalarını,doğru arazi kullanım (konut, sanayiâ¦vb.) kararlarının verilmesini ve en uygun, ekonomikolarak yer seçimini, daha iyi yaşam koşullarının oluşturulmasını, sosyal-kültürel-ekonomikeylemlerin, etkinliklerin, toplumsal yaşamın sağlıklı işleyebilmesinde ve bu karşılıklıetkileşimlerin çevreye olası olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesiniâ¦vb. sağlayacakstratejilerin ortaya konulmasını gerekli kılmaktadır.Bu çalışmada; kent ekolojisi açısından Küçükçekmece Gölü ve çevresi incelenmektedir.Araştırma içerisinde; ekoloji, kent ekolojisi ile ilgili tanım ve kavramlar ile kent ekolojisinioluşturan doğal ve kültürel faktörlerin neler oldukları ve kentler üzerindeki etkileri,yarattıkları sorunlar değerlendirilmiştir.Bu değerlendirmeler doğrultusunda da Küçükçekmece Gölü ve çevresi kent ekolojisibağlamında irdelenmiştir. Araştırmada incelenen örnekten yola çıkarak; Ülkemizde ekolojikpotansiyellere sahip alanlar için geliştirilmiş ciddi ekolojik planlama ve stratejilerin olmadığı,doğal kaynakların kullanımlarında, yerleşimin sahip olduğu doğal ve kültürel kaynaklarınmutlak korunması ve etkin şekilde ve sürdürülebilir kullanılması için mutlaka planlamastratejilerinin içermesi gereken ekolojik ve sürdürülebilir yaklaşımları içermediğivurgulanmaktadır. Kentsel yaşam kalitesini arttırmada, kenti bir ekolojik yapı olarakgörmenin, kentsel gelişme stratejilerinin belirlenmesinde, toplumsal ve endüstriyel ölçeklerdede ekolojik uyum gereksinimleri dikkate almanın gerekliliği anlatılmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
In present time, Urbanism and industrialized activities create some impressions on placeswhich have got natural, cultural and historical values, have got high recreation potential andecological values. Küçükçekmece Lake and its surrounding is one of the places which livesthe most negative impressions.At that point, for Küçükçekmece Lake and its surrounding need strategies which will providedetermination of local and ecological potations, sustaining of these potations, usage in themost effective way, right decisions in true land use and the most suitable economic landchoice; better life conditions; a healthy process of social-cultural-economic actions, activitiessocial life and minimization of the negative effects of these mutual intersections to theenvironmentâ¦.etc. ; must be determined for the Küçükçekmece Lake and its surrounding.In this study; Küçükçekmece and its surrounding are examined the regarding the urbanecology. In this research; ecology, definitions and notions about urban ecology, natural andcultural factors that form urban ecology and the effects of these factors to the cities and theproblems they cause are evoborated. Küçükçekmece Lake and its surrounding examinatedcontext urban ecology according to these evolutions. By examining the sample in theresearch, the lack of serious ecologic planning and strategies developed for areas which haveecological potential; the lack of ecological and continuous approachings which include usageof the natural resources, protection and continuously active usage of natural and culturalresources; which the urban has. In increasing the quality urban life; seeing the urban as anecological being, determining the strategies of urban development; obligation of considerationfor need of ecological adoption; in social and industrial scale; is being told.