Tarıma dayalı alternatif yakıt kaynaklarından biyoetanol ve türkiye için en uygun biyoetanol hammaddesi seçimi
  1. Tez No: 182718
  2. Yazar: BAHADIR BULUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoetanol, Etanol, Biyoetanol hammaddeleri, Biyoetanol üretimi, Türkiye, Bioethanol, Ethanol, Bioethanol feedstocks, Bioethanol production, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Dünya üzerinde biyoetanol kullanımı konusuna olan ilgi giderek artmaktadır ve biyoetanolünulaştırma sektöründe önemli bir rol oynayacağı beklenmektedir. Biyoetanol buğday, şekerpancarı, şeker kamışı, patates, arpa, mısır vb. gibi tarımsal ürünlerin işlenmesi ile eldeedilebilir. Biyoetanol, benzin gibi fosil enerji türlerinden farklı olarak yenilenebilir bir enerjikaynağıdır. Biyoetanol gibi yenilenebilir bir yakıtı benimsemenin üç ana nedeni vardır.Bunlar; petrole olan bağımlılığın azaltılarak enerji güvenliğinin sağlanmasına yönelik olanstratejik gereklilik, küresel ısınmaya yol açan en büyük etkenlerden birisi olan sera etkisiyapan gazların azaltılmasına yönelik olan çevresel gereklilik ve dünyanın sınırlı miktardakifosil yakıt kaynaklarıdır. Türkiye petrol ithal eden bir ülkedir, petrol ihtiyacının yaklaşıkolarak %90'ı ithalat yolu ile karşılanmaktadır. Bu yüzden ve çevresel konularla ilgiliendişelerden ötürü Türkiye'nin kademeli olarak benzinden biyoetanole yönelmesi en uygunseçenek olarak görülmektedir.Bu çalışma, biyoyakıt türlerinden biri olan biyoetanolü ele almaktadır ve Türkiye'debiyoetanol üretiminde kullanılabilecek tarımsal ürünleri tanıtarak bunlardan en uygunununseçimini kapsamaktadır. Çalışmanın birinci kısmında biyoetanolün tanımı, biyoetanolüretiminin gelişim süreci ve biyoetanolün çevresel etkisi ortaya konulmuştur. kinci kısımdabiyoetanolün yakıt olarak özelliklerinden, Türkiye'de biyoetanol üretimi için kullanılabilecekhammaddelerden, Türkiye'nin benzin tüketim değerleri ve tahmini biyoetanol ihtiyacındanbahsedilmiştir. Son kısımda ise bulanık AHP (Analitik Hiyerarşi Prosesi) metodu kullanılarakTürkiye için biyoetanol üretiminde kullanılabilecek en uygun hammadde seçimi çalışmasıverilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is an increasing interest concerning the bioethanol usage in the world and bioethanol isexpected to play an important role in the transportation market. Bioethanol can be producedby processing agricultural crops like wheat, sugar beet, sugarcane, potato, barley and corn,among others. Bioethanol is a renewable energy source unlike fossil energy-based productssuch as gasoline. There are three main reasons to adopt a renewable fuel such as bioethanol:the strategic necessity to overcome dependency on petroleum to ensure greater energysecurity, the environmental need to reduce greenhouse gases which are considered as the mostimportant contributors for global warming and the world has limited fossil fuel resources.Turkey is an petroleum importing country, approximately 90% of the petroleum requirementhas been supplied by imports. Because of this and considerations about the environmentalprotection issues, a gradual change from gasoline to bioethanol seems to be the mostreasonable alternative for Turkey.This study considers the bioethanol, which is a type of biofuel and covers the introduction ofagricultural crops that can be used for bioethanol production in Turkey and the selection ofthe most appropriate agricultural crop. In the first part of the study, the definition ofbioethanol, the development process of bioethanol production and the environmental effectsof bioethanol are considered. In the second part, the properties of bioethanol as a fuel, thefeedstocks that can be used for bioethanol production in Turkey, Turkey?s gasolineconsumption amounts and the conjectural bioethanol requirement of Turkey are mentioned.Finally, a study, performed by using fuzzy AHP (Analytic Hierarchy Process) method, aboutthe selection of the most appropriate agricultural crop that can be used for bioethanolproduction in Turkey is given.