İstanbul ilinde partiküler madde değerlerinin incelenmesi
- Tez No: 182729
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARSLAN SARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Partiküler Madde, meteorolojik parametreler, episod günleri, hava kirliliğiile meteorolojik verilerin analizleri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Modern yaşamın bir sonucu olan hava kirliliği,farklı kaynaklara bağlı olarak meydanagelmekte ve meteorolojik şartlardan etkilenmektedir.Bu tez çalışmasında, ileriye yönelik havakirliliği kontrol stratejilerin belirlenmesinde kullanılmak üzere İstanbul şehrinde 1998-2006Mart dönemi içerisinde yüksek partiküler madde değerinin gözlendiği günlerle meteorolojikkoşullar arasındaki ilişki incelenmiştir. Meteorolojik olayların, kirleticilerin atmosferdekidavranışları üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu düşünceden yola çıkılarak, çalışmada;meteorolojik olaylarla kirlilik konsantrasyonları arasındaki ilişki araştırılmaya çalışılmıştır.Bu çalışmada diğer bir amaç da, kirleticilerle meteorolojik parametreler arasında mevcutdurumu ortaya koymak ve bir kirlilik öngörüsü yapabilmeye temel oluşturmaktır. Bu amaçlaulusal hava kalitesi standart değerleri ve episod kavramı göz önüne alınmıştır. Çalışmadaİstanbul Büyükşehir Belediyesinin Alibeyköy, Beşiktaş, Esenler, Saraçhane, Yenibosna,Sarıyer, Kartal, Ümraniye, Kadıköy ve Üsküdar Hava Kirliliği Kontrol İstasyonlarına aitölçüm sonuçları ile Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri GenelMüdürlüğünden alınan Kireçburnu, Florya ve Göztepe Meteorolojik Gözlem İstasyonlarınınveri tabanı kullanılmıştır.İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Hava kalitesi kontrol istasyonlarından elde edilenpartiküler madde konsantrasyonunun ikiden fazla istasyonda iki yada daha fazla gün boyuncanormal seyrine göre(150 g/m3 değeri ve üstü) artışlar gösterdiği günler seçilerek ?episodgünler? tarifi getirilmiş ve özellikle bu günlerdeki parametrelerle arasındaki bağlantılar analizedilmiştir.Ayrıca sadece bir istasyonda iki yada daha fazla gün boyunca normal seyrinegöre(maksimum 150 g/m3 değeri ve üstü) artışlar gösterdiği günler ?kritik günler? olarakkabul edilmiş ve bu günlere ait meteorolojik olayların da tespiti yapılmıştır.(Reis,B.,2004)
Özet (Çeviri)
Air pollution,which is a result of the modern life,depends on different kind of reasons and iseffected by the meteorological conditions. In this thesis study, the meteorological parametresof the days that high level measured Particulate Matter between the years 1998-2006 Marchhave been examined that can be used to determine the air pollution control strategies in thefuture.It is known that meteorolojic conditions do have an effect on the behaviors ofpollutants in the atmosphere.Due to the fact,in this study,the corelations between the pollutantconcentrations and metorological parametres are tried to be determined.Another aim of thisstudy is to betray the existing condition between the pollutants and metorological parametresand to constitute principals to make a pollution provision.In this sense,The National AirQuality Standart Values and `episode notion? are considered.The pollutant concentration dataof İstanbul Metropolitan Municipality Air Quality Monitoring Sites that are in Alibeyköy,Beşiktaş, Esenler, Saraçhane, Yenibosna, Sarıyer, Kartal, Ümraniye, Kadıköy ,Üsküdar anddata from Kireçburnu,Florya and Göztepe Meteorology stations of the Ministry ofEnviroment and Forestry were used.Among the data obtained from the İstanbul Metropolitan Municipality Air Quality MonitoringSites;the consecutive days in which,particulate matter concentration have been observed witha value of higher than 150 g/m3 at least in two Air Quality Monitoring Sites were found outduring the period of the study,these consecutive days were named as ?episode days? andespecially the meteorological parametres were analyzied.Moreover, the consecutive days inwhich particulate matter concentration have been observed with a value of higher than 150g/m3 in just one Air Quality Monitoring Site were accepted as ?critical days? and themeteorological parametres of these days were also analyzied.