İstanbul Tarihi Yarımada kentsel mekanlarının gürültü denetimi açısından incelenmesi; değerlendirmeler ve öneriler
Analysis of urban spaces of the Historical Peninsula-İstanbul in noise control; evaluations and suggestions
- Tez No: 182732
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERHAN YÜKSEL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Tarihi Yarımada, gürültü kirliliği, gürültü denetimi, gürültüdüzeyi ölçümü, gürültü haritası, Istanbul, Historical Peninsula, noise pollution, noise control, noise levelmeasurement, noise map
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Hızlı ve plansız büyüyen günümüz şehirlerinde, gürültü kirliliği yapı içinde ve yapı dışındaetkili olarak çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılmasıiçin en etkili yol ise; konunun makro ölçekte değerlendirilmesi ve kentsel mekanlarınözelliklerine göre gürültü denetiminin yapılıp uygun akustik ortamın sağlanmasıdır. İstanbulkenti, 10 milyonu aşan nüfusuyla kentleşme olgusunun getirdiği tüm sorunların yanındagürültü sorununu da etkili bir şekilde yaşamaktadır.İstanbul'un en önemli tarihi, kültürel ve turistik merkezi olmakla birlikte iş merkezlerinin veticaret hayatının da en hareketli mekanlarından olan Tarihi Yarımada ise, bünyesindebarındırdığı değişik fonksiyonlardan dolayı gürültü kirliliği açısından incelenmesi gereken birbölgedir. Bölgede henüz gürültü denetimine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılamamıştır.Bu tez çalışması sırasında; öncelikle Tarihi Yarımada kentsel mekanlarının ayrıntılıincelemesi yapılarak çalışma bölgeleri belirlenmiş ve çalışma kapsamında seçilen bölgelerdeçevresel gürültü ortamının belirlenmesi amacıyla gürültü düzeyi ölçümleri yapılmış, farklızaman dilimlerine yönelik gürültü haritaları oluşturulmuş ve sorunlu bölgeler için çözümönerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the unplanned and rapid development of the contemporary cities, noise pollutioncauses several indoor and outdoor problems. The most effective way to fight these noiseproblems is to realize longterm strategic plans related to noise issues in macro scale in orderto provide acoustical comfort of the society. Istanbul with a population over 10 million, is acity that faces several problems which one is noise.Historical Peninsula, which is the most important historical, cultural and touristical center andone of the busiest trade and commerce center of Istanbul, is seriously affected from noise. Inthis area, effective and organized urban noise control actions have not been done yet.During this thesis works, first of all urban space of the Historical Peninsula has been assessedin detail. Next, working areas have been selected and noise level measurements to define theenvironmental noise of the selected areas have been realized. Thereby, noise mapping fordifferent time zone have been done and action plan to fight noise pollution have beenproposed for problemeatic areas.