Van gölüne kıyısı bulunan bazı ilçelerdeki balık tüketimine yönelik bir araştırma
An investigation into the fish consumption in some towns on the shores of lake van
- Tez No: 182774
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu, Van Gölü, tüketim, inci kefali, taze, East Anatolia, Lake Van, consumption, inci kefali, fresh
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada 2000 yılında Bitlis İli'ne bağlı Ahlat, Adilcevaz ve Tatvanİlçelerinde yaşayan 262 bireye ait balık tüketimine ilişkin verilerdeğerlendirilmiştir. Araştırmada Ahlat, Adilcevaz İlçelerinde yaşayan nüfusana kitle alınarak örnekleme yapılmıştır.Bu ilçelerde yaşayan bireylerleyapılan doğrudan görüşmelerle araştırmanın orijinal verileri sağlanmıştır.Araştırmada tüketicilerin % 82,2'nin tercihinin taze tüketim olduğubelirlenmiştir.Anket yapılan tüketicilerin % 4,2'si hiç balık tüketmemekte,%59,1'i ilk sırada inci kefali tüketmektedir.Anket yapılan bireylerin sadece% 31,8'i su ürünleri denilince balık, ahtapot, vs. anlamaktadır ve bölgedebalık dışında su ürünleri tüketimi hiç yoktur.Araştırma sonunda tüketici aileler ve anket uygulanan aile bireylerinindurumları, ailelerin aylık gelirleri, meslek durumları, öğrenim durumları,VIaylık balık tüketimi, balıkların temin şekli ve ailelerin balık tüketimineilişkin sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fish consumption for 262 people in Ahlat, Adilcevaz andTatvan towns of Bitlis province was investigated in 2000. The datasampling was based upon the population of Ahlat and Adilcevaz towns. Thedata set was obtained using direct personal interview with individuals ofthese towns.In the research, it is determined that 82.2 % of the consumers preferred touse fresh products. 4.2% of consumers who joined the questionnaire havenever consumed any fish, while 59.1% of them consumed the inci kefal asthe first choice. 31.8% people joined questionnaire, understands the term ofaqua products as only fish, octopus and so far. There is no consumption foraqua products apart from fish in this region.VIIIAt the end of this investigation, the results regarding the status, the income,the occupation, the education, monthly fish consumption, the type of fishpurchased and the family fish consumption of consumer families andindividuals who participated to the questionnaire were obtained.