Bağcı Balık Bozdoğan (Amasya Köyü-Aydın) tesislerinin alabalık üretim tekniği
Trout culture technique of Bağcı Balık Bozdoğan (Amasya Village - Aydın) facility
  1. Tez No: 182773
  2. Yazar: HALİT BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür tekniği, gökkuşağı alabalığı, üreme performansı, yavru kalitesi, Culture technique, rainbow trout, reproductive performance, eggand larval quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezde Ege Bölgesinde önemli bir potansiyele sahip olan Bağcı Balıkadındaki ticari bir alabalık çiftliğinin üretim tekniği incelenmiştir. 2004 yılı sezonuboyunca mevsim dışı yumurta üretimi için gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)anaçlarının üreme performansı, yumurta ve larvaların yaşama oranı araştırılmıştır.Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nden gözlenmiş yumurta olarak ithaledilen ve fotoperiyot uygulamalarından elde edilen iki larva grubu arasındaki yaşamave gelişme oranı karşılaştırılmıştır.Bağcı Balık Bozdoğan Tesisi A.B.D'den yıllık 12 milyon yumurta ithal ederekbunları bünyesindeki tesislerin yavru ihtiyacını karşılamak için kullanmaktadır.şletme yazın yüksek su sıcaklığı (20-25,7 ºC) ve düşük oksijen konsantrasyonu (4,8-5ppm.) altında üretim yapmaktadır. thal edilen 5 dönem yumurtanın 10 grama kadaryaşama oranları % 51,37, % 14,08, % 78, % 57,07, % 69,18 olarak tespit edilmiştir.Mevsim dışı yumurta üretimi için kullanılan anaçlar iki farklı fotoperiyot rejiminealınmıştır ve yazın yumurtlayan anaç zinciri kullanılmıştır. Fotoperiyot rejimleriyumurtlamayı öne almak için sabit uzun günler (18A:6K) ve değiştirilen fotoperiyot(18A:6K Şubattan Mayısa kadar, sonra 12A:12K Mayıstan Hazirana kadar, sonra6A:18K Hazirandan Kasıma kadar) rejimidir. Mutlak ve nispi yumurta verimi sabituzun günleri içeren fotoperiyotta 2480±450 adet/anaç ve 1411±264 adet/kg ve yazınyumurtlayanlarda 2848±583 adet/anaç ve 2067±460,2 adet/kg'dır. Değişken ışıkrejimi fotoperiyodunda yumurta ve sperm alınamadığından dolayı veri eldeedilememiştir. Çıkış oranları sabit fotoperiyotta % 24,1±16,4 ve yaz yumurtalarında17,3±16,1 olarak bulunmuştur. Gelişim ve yaşama oranı karşılaştırması yapılandenemede 90. günde fotoperiyot uygulamasından üretilen yavruların canlı ağırlığıortalama 11,65±1,75 gr. ve yaşama oranı % 84 ve diğer grupta ise canlı ağırlıkortalama 13,9±1,3 gr. ve yaşama oranı % 76 olarak gerçekleşmiştir.Mevsim dışı yumurta üretimi denemesinin ıslah edilmiş anaçlarla ve sıcaklıkyönünden uygun çevresel şartlara sahip işletmelerde yapılması gerektiği saptandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis culture technique at Bağcı Balık Group firms in Ege Region,having valuable commercial importance is investigated. The reproductiveperformance at broodstock, survival rate of eggs and larvae of rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) broodstock for out of season reproduction were investigatedduring 2004 production season. In addition, group of eyed eggs imported from UnitedStates of America was compared as growth and survival rate with photoperiodedgroup.Bağcı Balık Bozdoğan facility has 12 million eggs importing potential per year.The facilities continue production during summer season at 20-25,7 ºC watertemperature and 4,8-5 ppm dissolved low oxygen level. The survival rate of theimported eggs till 10 gr are reported as 51,37%, 14,08%, 78%, 57,07% and 69,18%.The broodstock was seperated into two different group; photoperioded group andsummer season egg reproductive group, also photoperioded in two subgroups. Thesephotoperioded regims consist of constant long days (LD18:6) and altered photoperiod(18L:6D from February until May, then 12L:12D from May until June, then 6L:18Dfrom June until November) which are acted to advance spawning. Mean total andrelative fecundity values were 2480±450 egg/individual and 1411±264 egg/kg inconstant long days photoperiod and 2848±583 egg/individual and 2067±460,2 egg/kgin summer production. The hatching rates were observed as 24,1±16,4% in constantlong days photoperiod and 17,3±16,1% in summer seasoned eggs. By the comparisonof growth and survival rates at the 90th day for photoperioded groups are observed as11,65±1,75 gr. and 84% survival, for the imported eyed eggs survival and growth wasfound as 76% and 13,9±1,3 gr.In this study, it has been concluded that desirable out of season eg productionshould be done with selected broodstock at qualified facilities, having optimum watertemperature and suitable environmental conditions.