İzmir ilinde sığır eti üretimi ve pazarlaması üzerine bir araştırma
A research on beef production and marketing in izmir province
- Tez No: 182775
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE SANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sığır Eti, Üretim, Pazarlama, Pazarlama Marjları, Beef, production, marketing, marketing margins
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu araştırmada İzmir ilinde sığır eti üretimi ve pazarlama durumuüretici ve firma düzeyinde incelenmiştir. Üretici düzeyinde elde edilenbulgular Bergama, Ödemiş, Tire, Kemalpaşa ve Torbalı ilçelerinden 120üreticiyle yapılan görüşmeler sonucu elde edilmiştir. İzmir ilinde faaliyetgösteren 11 adet firma ile yapılan görüşmeler ise firma düzeyinde eldeedilen bulguları oluşturmuştur. Araştırmada işletmelerin teknik veekonomik özellikleri besi sığırı sayısı, besi süresi ve besi ortamı olmaküzere üç farklı gruplandırmaya göre ortaya konmuştur.Araştırmada, besi işletmelerinde ağırlık kazancı üzerinde, hayvanalım masrafı, toplam işgücü, toplam yem tüketimi ve ortalama besi süresininetkili olduğu belirlenmiştir. Hayvan başına brüt marj, işletmeler ortalamasıitibariyle 478.95 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Besi süresi gruplarıitibariyle en yüksek brüt marj 817.28 milyon TL olarak uzun süreli besiyapan işletmelerde bulunurken, besi ortamı grupları itibariyle hayvanbaşına en yüksek brüt marj 1474.06 milyon TL ile mera besisi yapanişletmelerde hesaplanmıştır. İşletmeler ortalaması itibariyle hayvan başınanet kar 138.86 milyon TL olarak bulunmuş iken, bu değerin uzun sürelibeside ve besi ortamı itibariyle mera besisinde en yüksek değeri aldığısaptanmıştır.Araştırmada, üreticilerin teknik bilgi yetersizliğinden dolayıekonomik kayıplarla birlikte pazarlama sorunlarının da olduğu ortayaçıkmıştır. Firmalar açısından ise hammadde temininin en önemli sorunolduğu belirlenmiştir. Üretici açısından gerek üretim gerekse pazarlamaaşamasında yaşanan sorunlara çözüm olarak bilgi yetersizliğinin giderilmesive özellikle sığır eti pazarlamasında kooperatifleşme eğiliminin artırılmasızorunluluğu ortaya çıkmıştır. Firmalar açısından ise yeni yatırımların besisığırcılığının yoğun olarak yapıldığı yörelere yönlendirilmesinin gerekliolduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Beef production and marketing is examined both farmer and firmlevel in this research. Survey is implemented in Bergama, Ödemiş, Tire,Kemalpaşa and Torbalı vicinities and 120 farmers were interviewed. 11firms are located in Izmir province also interviewed. Farmers surveys wereinvestigated three different groups as a number of beef cattle, feed period,feed location and technical and economic features of farms determined bythese groups.In this research, it is concluded that, beef cattle buying costs, totallabour, total feed consumption, average feed period on beef productionquantity of farms. Gross margin per beef cattle is calculated 478.95 millionTL by average of farms. It is estimated that gross margin per beef cattle as817.28 million TL was highest value in long term feed according to groupsof feed period and Gross margin per beef cattle as 1474.06 million TL washighest value according to groups of feed location. Average net margin perbeef cattle is calculated as 138.86 million TL. This figure is found highestlevel in long feed period and fodder feed.In this research economic losses and marketing problems weredetermined because of inadequate technical knowledge of farmers. In firmlevel, obtaining of raw material was the most important problem. Toovercome farmers? problems at the stage of production and marketing.Cooperative movements must be increased and investments must becanalized to areas which have intensive beef cattle farms.