Tekli perfore kıyı duvarlarında hidrolik performans
Hydraulic performance of single perforated seawalls
  1. Tez No: 182825
  2. Yazar: BAHAR ÖZÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekli perfore düşey duvarlar, hidrolik performans, dalga yansıması, dalga iletimi, Single perforated vertical walls, hydraulic performance, wave reflection, wavetransmission
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kıyı koruması için kullanılan en yaygın yapı tiplerinden biri olan kıyı duvarları, koruduklarıalanda genellikle erozyon ve su baskınını önlemek ve dalga etkilerinin duvarın arka tarafınageçmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadırlar. Bu amaç doğrultusunda inşası için dahaaz yer, malzeme ve zaman gerektiren düşey kıyı duvarları tercih edilmektedir. Fakat buduvarların düşey ve geçirimsiz yapıları duvar önünde gelen dalgaların şiddetli yansımalaroluşturmasına sebep olmaktadır. Bu durum liman girişlerinde küçük teknelerin manevralarını,yanaşma hareketlerini ve liman içindeki yolcu/yük indirip bindirme gibi faaliyetlerizorlaştırmaktadır. Ayrıca yapı önündeki yansımalardan dolayı düşey duvarın topuk kısmındaoyulmalar dolayısıyla da erozyon meydana gelebilmektedir. Düşey kıyı duvarlarının buolumsuz etkilerini önlemek amacıyla perfore kıyı duvarları tercih edilmektedir.Bu çalışmada tekli perfore düşey duvarların hidrolik performanslarında dalga yansıması veiletimini araştırmak amacıyla bir dizi deneysel yapılmıştır. Deneyler düzenli dalgakoşullarında yapılmış ve dalga aşmasına müsaade edilmemiştir. Yapı porozitesini sağlayanboşluklar dairesel olarak seçilmiştir. %20, %26, %40 poroziteli olmak üzere üç farklı perforeduvar modeli ile çalışılmıştır.Deneysel çalışma sonucunda düşey perfore duvarlarda yansıma ve iletim verimliliğinde rölatifdalga yüksekliği ve yapı porozitesinin en etkili parametreler olduğu sonucuna varılmıştır. Herüç duvar karşılaştırıldığında %40 poroziteye sahip duvarda en düşük yansıma ve en yüksekiletim elde edilmiştir. Dalga yüksekliklerinin artmasıyla yansımanın arttığı görülmüştür.Dalga yansıması ve iletimin dalga periyodundan bağımsız olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Seawalls are one of the most commonly used protection structures along the coastal areas.The main benefits to coastal protection occurs as preventing the site from erosion, floodingand corruptive wave action. Therefore vertical seawalls are highly preferred considering therequirements that of they need less space, material and construction time. However, due tovertical and permeable front surface, strong reflection of incoming waves are effective onstructure which may cause inevitable problems. Furthermore, reflection of waves causesnavigation problems for vessels and worsens mooring conditions, cargo/passenger movementsin the harbour basins. Besides there may be scour risk at structure toe and also erosionbecause of the wave reflections. In order to resolve these problems perforated structures havebeen preferred.In this study, in order to investigate the hydraulic performance of single perforated verticalwalls against reflection and transmission, a series of experiments have been performed. Thetests have been carried out under regular wave conditions and wave overtopping is neglected.Circular holes have been used to reflect the porosity of the structure. The perforated wallmodels have three different porosities in order of 20%, 26% and %40.Consequently, tests have revealed that the most effective parameters for the reflection andtransmission performance of the perforated vertical walls are the relative wave height and thestructure porosity. Comparing the three different models, 40% of porosity came out with thehigher reflection and lower transmission ratios. It?s realized that due to the increasing waveheights wave reflection also inceases. The wave period has no relation with the wavereflection and transmission.