Şantiyelerde malzeme kayıplarının nedenleri ve önlenmesi üzerine sektörel bir inceleme
- Tez No: 182824
- Danışmanlar: DR. ERDOĞAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme kayıpları, malzeme yönetimi, Türk inşaat sektörü
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüz inşaat sektöründe yaşanan rekabetçi ortam, sektör içindeki inşaat firmalarının karmarjlarının azalmasına sebep olmaktadır. Bu etki nedeniyle inşaat firmaları işlerinekonomisine daha fazla eğilmeye başlamakta ve buradan hareketle karlarının artmasınayönelik çeşitli uygulamalara başvurmaktadırlar. Malzeme kayıplarının önlenmesine yönelikçalışmaları da içeren malzeme yönetimi konusu, bu uygulamalardan biri olarak karşımızaçıkmaktadır.Bu çalışmada, sektörde yer alan inşaat firmalarında yaşanan malzeme kayıplarının üzerindedurulmuş, sebepleri incelenmiş, önlenmesine yönelik çözüm önerileri getirilmeye çalışılmışve Türk inşaat firmalarının bu konuya bakış açılarını değerlendirmek amacıyla anketçalışması yapılmıştır.nşaat sektöründe şantiyelerde malzeme kayıplarına sıklıkla rastlanmaktadır. Önceleri her nekadar bu kayıplar göz ardı edilmeye çalışılmış olsa da gelinen günümüz şartlarında üzerindeinşaat firmalarınca durulmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Competing arena in today?s construction sector cause a decrease on profit margins ofconstruction margins of construction companies within the sector. As a result of this,construction companies are beginning to deal with economic inputs of works more and to dothis, they apply different kinds of applications to increase their profits. Material managementissue, including studies of preventing material loss, is described as one of these applications.In this study, firstly, material loss in construction companies placed in the sector isconsidered, next, its reasons are investigated, then, some solution proposals to preventmaterial loss are tried to suggest and finally, survey is made to evaluate Turkish constructioncompanies? view points on this issue.Material loss is often faced in construction sides within the sector. Previously, this loss is triedto undervalue, however, construction companies have begun to consider this issue more whenit has come to today?s conditions.Key Terms: Material loss, material management, Turkish construction sector