Çiftli perfore kıyı duvarlarında hidrolik performans
Hydraulic performance of double perforated seawalls
- Tez No: 182827
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çiftli perfore duvarlar, hidrolik performans, dalga yansıması, dalgailetimi, Double perforated vertical walls, hydraulic performance, wave reflection, wavetransmission
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Limanların güvenliği ve kıyıların korunması amacıyla inşa edilen pek çok kıyı yapısıporozitelidir. Yıllar boyunca taş dolgu tipinde yapılmış poroziteli yapılar yaygın olarakkullanılmıştır. Ancak, düşey poroziteli yapılar, hidrolik performansları hakkında çok kısıtlıbilgi olmasından dolayı nadiren kullanılmışlardır.Düşey yüzlü duvarlara sahip kıyı yapıları, yüzeye çarpan dalgalar nedeniyle tırmanma, aşmaveya yansıma gibi dalga hareketlerine maruz kalırlar. Dalgalar bu hareketleri sonucunda gerekyapı önünde ve arkasında gerekse yapı üzerinde çeşitli tehlikelere sebep olmaktadır. Budurumlar liman girişlerinde küçük teknelerin manevralarını, yanaşma hareketlerini ve limaniçindeki yolcu/yük indirip bindirme gibi faaliyetleri zorlaştırmaktadır. Ayrıca kıyı korumayapılarının arkasında mevcut karayolunda seyreden araçları veya trenlerdeki sürücü veyolcuları tehdit etmektedir. Düşey kıyı duvarlarının yansıma ve aşma gibi olumsuz etkileriniazaltmak amacıyla perfore kıyı duvarları alternatifleri mevcuttur.Bu çalışmanın amacı; düzenli ve kırılmayan dalga şartları altında ve farklı dalgakarakteristiklerinde çiftli perfore duvarların hidrolik performansının araştırılmasıdır.Duvarların hidrolik performansı duvarların geçirimliği, yansıma özelliği ve üsten aşma olarakdikkate alınmaktadır. Ancak bu çalışmada duvarlarda üsten aşma etkisi ihmal edilerek sadeceyansıma ve iletim açısından değerlendirme yapılabilmesi için duvarlar yeterli yükseklikteyapılmıştır.Deneysel çalışma sonucunda; duvar çiftlerinin yansıyan ve iletilen dalga yükseklikleriölçülerek yansıma ve iletim katsayıları elde edilmiştir. Böylece farklı poroziteye sahip kıyıduvar çiftlerinin farklı yerleştirme ve dalga şartları altında performansları değerlendirilmiştir.Çiftli perfore duvarların yansıma ve iletim verimliliğinde rölatif dalga yüksekliği, (Hi/d), yapıporozitesi, (P) ve rölatif açıklık oranı, (B/Li) en etkili parametreler olduğu sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many coastal structures constructed for the purpose of harbour securing and shore protectionare porous. For many years, rubble-mound type porous structures are extensively used.However, vertical permeable structures are seldom used due to limited information on thehydraulic performances.The seawall structures which have vertical faced walls are exposed to wave actions such asrunup, overtopping or reflection. After these actions, waves cause various hazards bothforward and back of structure and upon of structure. These situations cause navigationproblems for vessels and worsens mooring conditions, cargo/passenger movements in theharbour basins. Furthermore, other hazards affect drivers and passengers in road vehicles ortrains back to shore protection facilities. There are some alternatives of perforated seawalls toreduce of reflection and overtopping on vertical seawalls.This study is an investigation of hydraulic performance of double perforated walls withregular and nonbreaking wave conditions and different wave characteristics. The hydraulicperformance of walls consider such as wall permeability, attribute of reflection andovertopping. Wave overtopping is neglected in this study, but walls have satisfying height forevaluating on reflection and transmission.Consequently, the reflection and transmission cofficients came out with evaluating reflectionand transmission wave height of double waves. Thus, the performances of double seawallswhich have different porosity are appreciated under different locations and wave conditions.Tests have revealed that the most effective parameters for the reflection and transmissionperformance of the double perforated vertical walls are the relative wave height, (Hi/d), thestructure porosity, (P) and relative screen spacing, (B/Li).