Konya il merkezinde gebe kadınların beslenme alışkanlıkları, beslenme durumları ve bunun yeni doğan üzerine etkisi
Nutritional habits and statues of pregnant women in Konya province and effects of these nutritional factors on new born
- Tez No: 182852
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Hemşirelik, Nutrition and Dietetics, Home Economics, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, beslenme durumu, ağırlık kazanımı, beslenmealışkanlıkları, beslenme bilgisi, gebe kadın, Newborn, nutrition status, weight gain, nutrition habits, nutrition knowledge, pregnant women
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada gebe kadınların gebe beslenmesi konusundaki bilgilerini, gebelikleri dönemindekibeslenme alışkanlıklarını, beslenme durumlarını saptamak bunların bebek doğumu ağırlıklarınaetkisini belirlemek amacıyla gebeliklerinin 5. ayında olan kadınlar çalışmaya alınarak doğuma kadarve doğan bebeklerde 1 aylık oluncaya kadar izlenmiştir. Araştırmaya, Selçuk Üniversitesi Meram TıpFakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran gebeliğinin 5. ayında olan gebe kadınlardançalışmaya katılmaya gönüllü olan 43 kadın ve bunların yeni doğan bebekleri alınmıştır. Veriler, anketformu ile toplanmıştır. Anket formu kadınların kendileri ve aileleri hakkında genel bilgileri, genelsağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgileri, besin tüketim sıklıkları ve günlük besintüketim durumları olmak üzere beş bölümü kapsamaktadır. Kadınlarda antropometrik ölçüm olarak,boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri alınmıştır. Kadınların beslenme durumları ve beslenmealışkanlıkları ile hemoglobin düzeyleri gebeliklerinin 5. ay, 7. ay ve 9. aylarında olmak üzere 3 kezbelirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 10 paket programı kullanılmıştır. Her soru ileilgili mutlak ve % değerleri gösteren çizelgeler hazırlanmış ve gerekli aritmetik ortalamalar alınmıştır.Kadınların BKI ortalaması gebelik öncesi dönemde 23.00±0.64 kg/m2, gebeliğin 5.ayında 24.71±0.62kg/m2, 7. ayında 26.33±0.60 kg/m2 ve 9. ayında 27.91±0.58 kg/m2 `dir. Ortalama hemoglobindeğerlerinin 5., 7. ve 9. aylarda sırasıyla 11.22±0.19g/100 ml, 10.97 ±0.18 g/100 ml, 10.80 ±0.16g/100 ml olduğu görülmektedir. 5. ayda, peyniri (%79.1), meyveyi (%79.1), yoğurdu (%76.7) veturunçgili (%74.4), 7. ayda, meyveyi (%81.4), peyniri (%79.1), yoğurdu (%65.1) ve taze sebzeleri(%62.8) günde 1-2 tüketenlerin oranı en yüksektir. 9. ayda meyveleri tüm kadınların hergüntükettikleri görülmektedir. Kadınların gebeliklerinin 5.ayında %55.8'inin enerji, %37.2'sinin protein,%79.0'unun kalsiyum, %23.3'ünün demir, %16.3'ünün C vitamini, %32.6'sının folat, 7. ayında%60.5'inin enerji, %20.9'unun protein, %72.0'sinin kalsiyum, %16.3'ünün demir, %7.0'ının Cvitamini, %44.2'sinin folat, 9. ayında %65.1'inin enerji, %16.3'ünün protein, %74.4'ünün kalsiyum,%7.0'ının demir, %11.6'sının C vitamini, %32.6'sının folat alımları günlük önerilen alım miktarının(DRI) %67-133'ü arasında saptanmıştır. Kadınların %11.7'si gebe beslenmesi hakkında kötü ve çokkötü bilgiye sahiptir.2006, 175 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the pregnant women?s knowledge and habits of nutrition andnutrition status in the second and third trimesters of pregnancy and to search the relation between thesefactors with the antropometric measurements of new born babies. This research was carried on 43pregnant women who were fifth month of their pregnancy and were under medical control of SelcukUniversity Hospital jinecology Department of Meram Medicine Faculty and their new born babies.Data were collected with questionaires. Questionaires included general information about the womenand their families? general health status, nutritional habits, nutritional knowledge, food consumptionfrequencies and their 1 days food consumption records. Height and weight values were recorded asantropometric measurements for women. Blood hemoglobin levels were measured in the fifth, seventhand nineth month?s of pregnancy. SPSS 12 statistical package program was used for evaluation ofdata. Tables were prepared including absolute and percent values for each question and necessaryarithmetical means were calculated. BMI mean of the women in the study was 23.00±0.64 kg/m2before pregnancy, and increased to 24.71±0.62 kg/m2 , 26.33±0.60 kg/m2 and 27.91±0.58 kg/m2 atfifth, seventh and nineth months of pregnancy respectively. It has seen that the hemoglobin levelswere 11.22±0.19 g/100 ml (at fifth month), 10.97 ±0.18 g/100 ml (at seventh month), 10.80 ±0.16g/100 ml (at nineth month). At fifth month, Cheese (79.1%), fruit (79.1%), yogurt (65.1%) andoranges (74.4%) ; at seventh month, fruit (81.4%), cheese (79.1%), yogurt (65.1) and similarvegetables (62.8%) were the food that was mostly consumed among all the womens everday. Fruitswere the food that was mostly consumed by all the women everyday at nineth month. The dailyrecommended Dietary Reference Intakes (DRI) were determined as between 67-133% which inwomen?s, 55.8% energy, 37.2% protein, 79.0% calcium, 23.3% iron, 16.3% Vitamin C, 32.6% folat atfifth month of their pregnancy, 60.5% energy, 20.9% protein, 72.0% calcium, 16.3% iron, 7.0%Vitamin C, 44.2% folat at seventh month of their pregnancy and 65.1% energy, 16.3% protein, 74.4%calcium, 7.0% iron, 11.6% Vitamin C, 32.6% folat at fifth month of their pregnancy. 11.7% of womenhave bad and very bad knowledge about nutrition of pregnant.2006, 175 pages