Erişkin fare karaciğeri üzerine bakır asetatın histopatolojik etkisinin araştırılması
The investigation of histopathological effect on adult mouse liver of copper acetate
- Tez No: 182870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, bakır asetat, histopatoloji, Mus musculus
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada bakır asetatın karaciğer dokusu üzerine olan histopatolojik etkileriaraştırıldı. Çalışmada toplam 25 adet ergin Mus musculus fare kullanıldı. Denekler 5 grubaayrıldı. I. Grup: 10 gün süreyle intramüsküler (i.m.) yolla 1 cc serum fizyolojikteçözdürülmüş 1 ppm bakır asetat verilen fareler. II. Grup: 1 cc serum fizyolojikte çözdürülmüş2 ppm bakır asetat verilen fareler. III. Grup: 1 cc serum fizyolojikte çözdürülmüş 3 ppm bakırasetat verilen fareler. IV. Grup: 1 cc serum fizyolojikte çözdürülmüş 5 ppm bakır asetatverilen fareler. V. Grup: Kontrol olarak kullanılan ve 10 gün süreyle 1 cc serum fizyolojikverilen farelerden oluşturuldu. Deneyin sonunda farelerin karaciğer dokuları alınıp ışıkmikroskobik incelemeler için formaldehitte tespit edildi. Parafin bloklar hazırlanıp 5µkalınlığında kesitler alındı. Hazırlanan kesitlere hematoksilen-eosin boyası uygulanıp ışıkmikroskobunda incelendi. Sonuç olarak özellikle 3. ve 4. gruptaki farelerin hepatositlerindebüyüme ile çekirdeklerinde veziküler görünüm, vena sentralisin çevresindeki hepatositlerdehidropik ve vakuoler dejenerasyon, bazı vena sentralislerde ve sinüzoidlerde hiperemi ilebirlikte ödem ve Kupffer hücrelerinde artış görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, histopathologic effects on liver tissue of copper asetat were investigated.Total of twenty five mice (Mus musculus) were used in the experiment. Mice were dividedinto 5 equal groups. During 10 days 1. group: by intramuscular of mice was injected 1 ppmcopper asetat by way of solving 1 cc serum physiological. 2. group: by intramuscular of micewas injected 2 ppm copper asetat by way of solving 1 cc serum physiological. 3. group: byintramuscular of mice was injected 3 ppm copper asetat by way of solving 1 cc serumphysiological. 4. group: by intramuscular of mice was injected 5 ppm copper asetat by way ofsolving 1 cc serum physiological. 5. group: was used as control group and intramusculares ofthey were injected 1 cc serum physiological. After that, liver of mice were taked and fixed informaldehid solution to examine under light microscope. Parafine blocks were prepared andthey were sectioned in 5µ thick. Sections were stained by hematoxlyen-eosin and examineunder light microscope. As a result, in 3 and 4 groups were especially seen to be increase invesicular screen with expanded hepatocyte. In hepatocytes surroinding around vena centraliswere occured hidropic and vacuolar degenerations, and sinozoids were formed edema withhiperemi and seen to be increase in Kupffer cells.Key word: liver, copper acetat, histopatology, Mus musculus.