Tütün atığı ve ahır gübresi karışımlarının baş salata (Lactuca sativa L. var. capitata) yetiştiriciliğinde toprak özellikleri ve verime olan etkileri
Effects of tobacco waste and manure on soil properties and yield of grown lettuce (Lactuca sativa L. var. capitata)
  1. Tez No: 182889
  2. Yazar: MELİS ÇERÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün atığı, ahır gübresi, baş salata bitkisi, toprak özellikleri, Tobacco waste, manure, Lactuca sativa L.var. capitata, soil properties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada E.Ü.Z.F Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği'nindeneme alanında sigara fabrikasından alınan tütün atıklarının olgunlaştırılmasıyla eldeedilen kompost ve ahır gübresi kullanılarak baş salata (Lactuca sativa L. var. capitata)yetiştirilmiştir. Çalışmada ticari gübre ve bitki koruma amaçlı pestisid vb.kullanılmamıştır. Araştırmada, tütün atığı kompostunun ve ahır gübresinin topraklarınfiziksel ve kimyasal özellikleri yanında toprağın makro besin element içeriklerine vebitki verimine olan etkileri de incelenmiştir. Tütün atığı ve ahır gübresine ait çeşitliyüzdelerin uygulanması ile topraklara ait fiziksel özelliklerde genel olarak olumluyönde artışlar saptanmıştır. Toprakların fiziksel özelliklerindeki bu olumlu artışlarınyüzdeleri farklı sınırlar içerisinde gerçekleşmiştir. Benzer durum topraklara aitincelenen kimyasal özellikler için de paralel bir seyir izlemiştir. Topraklara aitverimlilik parametrelerinden olan N-P-K gibi makro besin element içeriklerindegerçekleşen artışlar marul bitkisinin veriminde de gözlenmiştir. Marul verimi özellikle% 100 tütün tozu kompostunun kullanıldığı parsellerde I. ve II.hasat dönemleritoplamı 10,27 ton / da olarak hesaplanmıştır. Ayrıca tütün tozunun kullanımı ile ilgilisonuçların olumlu çıkmasından dolayı organik maddece zengin bu materyalin yakılıpatılması ve çevreye verdiği zararlar önlenmeli ve topraklara organik madde olarakdönüşümü mutlaka gerçekleştirilmelidir. Ancak bu konuda daha önce yapılançalışmalar ve incelenen literatürlere dayalı olarak tütün tozundaki nikotin miktarınıazaltmak için kompostlaştırılarak kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in E.U.Z.F. Menemen Investigation and PractiseFarmyard. Tobacco waste gathered from cigarette industry were composed andapplied to lettuce (Lactuca sativa L. var. capitata) together with manure. No mineralfertilizers or pestisides were applied. The effects of composted tobacco wastes andmanures on soil physical and chemical properties as well as the primary plantnutrients in the soil and the yield was investigated. All application rates providedincreasing effects on soil physical properties at different percentages. Also, similareffects was determined for chemical properties. İncreasing N, P, K contents provideda rise in yield. Maximum yield was 10,27 ton/ da at the plots where % 100 compostedtobacco wastes were applied.The results show that there are positive effects on all soil properties by theapplications of the studied material; thus this organic material source shouldn?t bedestroyed. Enviroment is also kept clean. By the way previous studies and researchesshow that by composting nicotine content of tobacco waste is decreased.