Çeşitli organik substratların tarla koşullarında toprakta azot mineralizasyonuna, immobilizasyonuna ve biyolojik özelliklere etkisi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 50342
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ 1994 -1995 yıllarında tarla koşullarında yürütülen bu denemede, dengeleme azot gübrelemesi ile birlikte toprağa karıştırılan çeşitli organik substratlann (buğday anızı, mısır anızı, soya anızı, tütün atığı ve ahır gübresi) toprakta mineralizasyona, immobilizasyona ve çeşitli biyolojik özelliklere etkisi araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda CO2 üretimi değerlerinin en fazla tütün atığı uygulamasından etkilendiği; diğer uygulamalar arasında ise ahır gübresi uygulamasının birinci dönemi hariç olmak üzere önemli farklılıklar olmadığı görülmüştür. Yine sonuçlar, topraktaki dehidrogenaz enzim aktivitesinin en fazla tütün atığı uygulamasından etkilendiğini (tüm analizlerde yüksek), diğer uygulamalar arasında önemli bir fark olmadığını, fakat nadas parsellerine göre organik substrat uygulamasının DHA aktivitesini arttırdığını göstermiştir. Topraktaki mineral azotun çok önemli bölümünün nitrat azotundan, az bir bölümünün ise amonyum azotundan oluştuğu görülmüştür. Ayrıca tütün atığı uygulanmış parsellerde ölçülen nitrat azotu değerlerinin diğer uygulamalara oranla daha yüksek olduğu ve amonyum azotunun ise dönemlere ve uygulamalara göre değişme gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT The study was conducted between 1994-1995 in field conditions. In the experiment, effect of different organic substrates ( wheat straw, corn straw, soybean straw, tobacco wastes and cattle manure) on nitrogen mineralization and immobilization and some of the microbiological properties in the soil was measured. The results showed that tobacco wastes had the greatest effect on soil C02 production, whereas the other residue treatments had no significant effect on C02 production except the first application of cattle manure. Dehydrogenase enzyme activities was also greater with tobacco application in all measurement periods. However, other treatments had no effect on the enzyme activity. The result showed that most of the soil inorganic nitrogen is consisted of NO3-N. There was not a significant change in ammmonium content of the soil. Nitrat content was also greater with tobacco application in all measurement periods, compared to the other applications.
Benzer Tezler
- Çeşitli organik substratların toprağın bazı biyolojik özelliklerine etkisi
Başlık çevirisi yok
MÜFİDE DOĞAN
- Çeşitli organik substratların toprakta azot mineralizasyonuna ve biyolojik aktiviteye etkisi
The Effect of different organic substats on nitrogen mineralization and microbiological properties in the soil
CEMİLE GÖKSAL
- Black box kinetic modeling of growth and citric acid production by Candida oleophila ATCC20177
Candida oleophila ATCC20177 büyüme ve sitrik asit üretim kinetiğinin kara-kutu tekniğiyle modellenmesi
EZGİ TANIL
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
BiyoteknolojiYeditepe ÜniversitesiBiyoteknoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKEM EMRAH NİKEREL
- Bis (trifloroasetoksiiyot) benzen ile peroksit aktivasyonu: Organik substratların peroksidasyonu ve ketonizasyonu
Activation of peroxides with bis (trifluoroacetoxyiodo) benzene: Peroxidation and ketonization of organic substrates
MUSTAFA ÇATIR
- Galium aparine L. bitkisinden peroksidaz ve katalaz enzimlerinin karakterizasyonu
Characterization of peroxidase and catalase enzymes from the plant Galium aparine L.
DUYGU YAMAN