Hidrolik enerji tesislerinde optimum denge bacası formunun teorik ve deneysel olarak araştırılması
Theoretical and experimental investigation of optimum surge tank forms in hydroelectric power plants
- Tez No: 182888
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Su darbeleri, denge bacaları, rijit su sütunuyaklaşımı, elastik su sütunu yaklaşımı, karakteristikler yöntemi, Water hammer, surge tanks, rigid water columnapproach, elastic water column approach, method of characteristics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Hidroelektrik enerji tesislerindeki (HET) su türbinlerinde oluşanyük değişimleri; tesis elemanlarına zarar verecek büyük basınçlara nedenolmakta ve önlemek için de, denge bacaları kullanılmaktadır. Debi, cebriboru çapı ve uzunluğu, tünel çapı ve uzunluğu ve kapama zamanı gibiözellikleri eşit iki tesiste, ekonomikliği temsil eden daha küçük hacimlidenge bacası optimumdur.Bu çalışmada, HET'nde kullanılan denge bacalarının ekonomikaçıdan optimum olan formu araştırılmıştır. Bu amaç için, 4 temel dengebacası formlu sistem nümerik olarak incelenmiş ve 2º eğime sahip düz Vtip denge bacasının optimum olduğu saptanmıştır. Bu incelemede, dengebacasının sürtünmeli ve sürtünmesiz olduğu, su sütununun rijit ve elastikolduğu durumlar dikkate alınmıştır. Daha sonra, optimum denge bacasınasahip hidroelektrik enerji tesisinin bir modelleme yaklaşımına göre deneydüzeneği oluşturulmuştur. Bu deney düzeneği ve prototip nümerik olarakincelenmiş ve sonuçlar karşılaştırılmış olup, sonuçların birbirlerinidesteklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Load changes occurring at water turbines, in hydroelectric powerplants, result in high pressures. These pressures cause damage tocomponents of the power plants and in order to prevent these effects,surge tanks are used. In two power plants with similar flow rates,diameter and length of the penstocks, diameter and length of the tunnels,closing times; surge tank with smaller volume as representative of theeconomy is optimum.In this thesis, economically optimum form of surge tanks, used inhydroelectric power plants, was investigated. For this purpose, 4 basicsurge tank formed systems were numerically investigated and 2º inclinedstraight V type surge tank was determined to be optimum. In this thesis,situations, where surge tank is either with friction or frictionless, andwhere water column is either rigid or elastic, were taken into account.Following this, an experimental model of hydroelectric power plant withoptimum surge tank was formed with respect to the modelling approach.This experimental model and prototype were numerically investigated,results were compared and the results were found to be supporting eachother.