Veri duyarlı uygulamalarda veri bölümleme ve uzak girdi/çıktı yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of data staging and remote I/O in data intensive applications
- Tez No: 182891
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VECDİ AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Grid Hesaplama, Grid Üzerinde Veri Yönetimi, Veri Bölümleme, Uzak Girdi/Çıktı, Grid Computing, Data Management on Grids, Data Staging, Remote I/O
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez kapsamında, Grid hesaplama ve Grid sistemleri üzerindeveri yönetimi araştırılmış, en çok kullanılan veri taşıma yöntemlerindenUzak Girdi/Çıktı ve Veri Bölümleme karşılaştırılmıştır.Karşılaştırmanın yapılabilmesi için bu metotlar bir Grid sistemiüzerinde veri duyarlı bilimsel bir uygulama kullanılarak test edilmelidir.Grid sisteminin kurulumu için Globus sistemi kullanılmış, bu sistemüzerinde veri duyarlı Blast ve CMS uygulamaları farklı şekillerdeçalıştırılmıştır.Veri Bölümlemenin doğru şekilde kullanıldığında yüksekperformans kazanımları sağladığı görülmüştür. Bununla beraber yanlışkullanımın gereksiz ağ trafiği yaratmasından dolayı toplam performanstadüşüşlere sebep olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Grid Computing and Data Management on Gridshave been studied, the most commonly used data transfer methods DataStaging and Remote I/O have been compared.For the comparison, these methods must be evaluated in a Gridenvironment with a data intensive application. Globus toolkit was used asGrid system and data intensive applications Blast and CMS have beenrun with different configurations.With the right use of Data Staging, a good performance gain hasbeen observed. However, because wrong use creates unnecessary trafficon the network, a performance loss on the overall performance has beenobserved.