Organik boya esaslı nanokristal yapılı ince film güneş pili üretimi
Production of dye sensitized nanocrystalline thin film solar cells
- Tez No: 182892
- Danışmanlar: PROF.DR. SIDDIK İÇLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik boya esaslı güneş pili, plastik güneşpili, nano-kristal titanyumdioksit, perilen, rutenyum bipiridil, politiyofen, iletken polimer, elektron transfer, Dye sensitized solar cell, plastic solar cell, nano-crystalline titanium dioxide, perylene, ruthenium bipyridyl, polythiophene, conducting polymer, electron transfer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışmasında, organik boya esaslı nano-kristal yapılıincefilm güneş pillerinde ve organik güneş pillerinde (plastik güneşpillerinde) kullanılabilecek yeni perilen türevi organik boyaların verutenyum bipiridil türevi organometalik boyaların elektrokimyasal vefotovoltaik özellikleri incelenmiştir. İncelenen boyalar dört ana sınıftadeğerlendirilmiştir: perilendiimid (PDI), perilenmonoimid (PMI),perilenmonoanhidrid (PMA) ve rutenyum bipiridil türevleri. Perilentürevi boyalar ile OGP'lerde stantart şartlar altında %0,65 verim eldeedilirken, plastik güneş pillerinde verim %0,35 olarak bulunmuştur. Yenidimer rutenyum kompleksi KO-20 ile ise OGP'lerde %6,58 verim katı-hal OGP'lerde ise %2,1 verim elde edilmiştir. Elde edilen pil verimleriile boyaların redoks potansiyelleri arasındaki ilişki açıklanmıştır.İncelemeler UV-Vis soğurma ve fluoresans spektrumları, boyalarınredoks potansiyelleri, AFM ve SEM mikroskopi teknikleri kullanılarakelde edilen görüntüler, akım-gerilim (I-V) ölçümleri ve monokromatikfoton-akım dönüşüm verimi (IPCE) ölçümleri kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the electrochemical and photovoltaic properties ofnew perylene derivative organic dyes and ruthenium bipiridyl derivativeorganometalic dyes were investigated on dye sensitized solar cells(DSSC). Investigated dyes have been utilized in four groups:Perylenediimides (PDI), perylenemonoimides (PMI),perylenemonoanhydrides (PMA) and ruthenium complexes. In DSSCsfrom perylen derivative dyes under standard conditions 0.65%conversion efficiency was obtained. While in the organic solar cells(platic solar cells) efficiency is 0.35%. Also, with new dimer rutheniumcomplex KO-20 in DSSCs overall efficiency is 6,58%. On the other sidein solid-state DSSCs the efficiency is 2,1% under AM1.5 conditions.Relations between the obtained cell efficiencies and redox potentials ofthe dyes were presented. Investigations were done according to results ofUV-Vis absorption and fluorescence spectra, redox potentials of the dyes,AFM and SEM images, current-voltage (I-V) measurements and incidentphoton to current conversion efficiency (IPCE) measurements.