Sismik taban izolasyonlu yapılarda üst yapı rijitliğinin yapının sismik davranışına etkileri
The effects of superstructure rigidity on the seismic behaviour of the base isolated structure
  1. Tez No: 183046
  2. Yazar: MUHAMMED ELMA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taban zolasyonu, Sismik Yapı Davranışı, Deprem, Base Isolation, Seismic Structural Response, Earthquake
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziS SM K TABAN ZOLASYONLU YAPILARDA ÜST YAPIR J TL Ğ N N YAPININ S SM K DAVRANIŞINA ETK LERMuhammed ELMAT.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Rıfat SEZER2006, 92 sayfaJüriProf. Dr. M. Yaşar KALTAKCIYrd. Doç. Dr. Rıfat SEZERYrd. Doç. Dr. Nail KARAYapıların deprem kuvvetlerine karşı tasarlanmasında taban izolasyonu, klasikyöntemlerle karşılaştırıldığında, yapının deprem performansı ve yapıda yaşayan insanlarınyaşam güvenlikleri açısından daha iyi sonuçlar vermektedir. Taban izolasyonunun depremanında etkin bir şekilde yapıyı depremin yıkıcı etkilerinden koruyabilmesi için, tasarı veuygulama aşamasında göz önüne alınması gereken parametrelerden biri de üst yapınınrijitliğidir. Taban izolasyonlu bir yapıda, deprem anında üst yapıda rijit kütle hareketininhakim olması gerekmektedir. Böylece, yer değiştirmelerin önemli bir kısmı izolasyonseviyesinde gözlenir.Bu çalışmada, üst yapı rijitliğinin yapının sismik davranışına etkileri araştırılmıştır.Ayrıca, taban izolasyonlu yapıların üst yapı rijitliğinin ne şekilde artırılabileceği, farklıtasarım önerileriyle birlikte ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE EFFECTS OF THE SUPERSTRUCTURE RIGIDITY ON THESEISMIC BEHAVIOUR OF THE BASE ISOLATED STRUCTUREMuhammed ELMASelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering DepartmentAdviser: Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER2006, 92 pagesJuryProf. Dr. M. Yaşar KALTAKCIAssist. Prof. Dr. Rıfat SEZERAssist. Prof. Dr. Nail KARAIn the design of structures against the earthquake, seismic isolation is more effectivein comparison with classical methods from point of view of the earthquake performance ofthe structure and the life safety. Superstructure stiffness is one of the parameters to beconsidered at the stage of the design and application, in order to ensure that the base isolationuncouples the building from damaging action of an earthquake effectively. In a base isolatedstructure, the superstructure should be able to behave as rigid for all intents and purposes.Therefore, the displacements are concentrated at the isolation level.In this study, it is aimed to be determined the effects of the superstructure stiffness tothe earthquake behaviour of the base isolated structure. Moreover, the methods to increase thesuperstructure stiffness of the base isolated structure with different design proposals areexplained.