Tıbbi görüntü arşivleme ve iletim sistemi
Medical picture archiving and communication system
- Tez No: 183071
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: PACS, DICOM, HIS, RIS, Tıbbi Görüntü, Radyoloji, Görüntü şleme, TCP/IP, Arşiv Sunucu, PACS, DICOM, HIS, RIS, Medical Imaging, Radiology, Image Processing, TCP/IP, Archive Server
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tezde Tıbbi Görüntü Arşivleme ve letim Sistemi (PACS) hedef olarak seçilmiş, tıptaPACS'in tarihi gelişimi, kullanılan teknolojiler, gerekli olan altyapı ve teknolojik yeterlilikler,tasarım kavramları, birleştirme stratejileri ve modelleri incelenmiştir. PACS'in mimarisi içingerekli olan çalışmalar yapılmış, bu esnada karşılaşılan problemleri aşmak için çeşitliyöntemler geliştirilmiştir.Çalışmalarda ağırlıklı olarak DICOM dosya biçiminin okunması, görüntülenmesi, vegörüntü işleme işlemlerinin yapılması üzerinde yoğunlaşılmıştır. PACS'in mimarisindebulunan bir modül olan arşiv sunucu yazılımının geliştirilmesinde açık kaynaklı INDYbileşenlerinden faydalanılmıştır. Dosyaların ağ üzerinde iletimi için TCP istemci/sunucumimarisi kullanılmıştır.Test materyali olarak internetten ve Karadeniz Teknik Üniversitesi FarabiHastanesi'nden alınan DICOM biçimli dosyalardan faydalanılmıştır. Bu test dataları vücudunçeşitli bölgelerine ait olan, farklı türdeki DICOM dosyalarıdır. Bu dosyalarda tek incelemegörüntüsü olabildiği gibi birden fazla inceleme görüntüsünün de bulunduğu örnek verilerüzerinde testler yapılmıştır.Nihayetinde görüntüleri donanımlardan alarak sisteme aktaran, arşivleme yapan,sorgulama ve geri çağırma yöntemleri ile verileri inceleyen gelişmiş bir uygulamaoluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main concern of the thesis is Picture Archiving and Communication System(PACS). As being related to PACS, the historical improvement, implementation strategies,and models have been reviewed, as well as current technologies, infrastructure andtechnological capabilities. Some work has been done on PACS architecture and somemethods have been developed to overcome the problems encountered during PACS designprogress.The work focuses mainly on reading, viewing and image processing over DICOM fileformat. The archive server, which is module in the PACS architecture, is developed usingopen source INDY components. To transfer the files through the network TCP client/serverarchitecture is used.DICOM-formatted files provided by Karadeniz Technical University Farabi Hospitalare used as an experimental material. These files correspond to DICOM images that arecaptured from the different parts of a human body and contain either single-frame images ormulti-frame images.As a result for hospital environments we developed a sophisticated application thattakes the images from modalities, put them in archives, and examine them usingquery/retrieve methods.