Kontrplak üretimi sırasında oluşan odunsu artık ve atık materyallerin yongalevha üretiminde değerlendirilmesi
Utilisation of wood based waste and residue materials from plywood production for particleboard manufacturing
  1. Tez No: 183074
  2. Yazar: CENK DEMİRKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrplak Endüstrisi Atıkları, Geri Dönüşüm, Yongalevha, Mekanik veFiziksel Özellikler, Formaldehit EmisyonuKullanılan resimler: 1- Odun yongası ve kompost ürün, Plywood Waste, Recycling, Particleboard, Mechanical and Physical Properties, Formaldehyde Emission
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kontrplak Üretimi Sırasında Oluşan Odunsu Atık Ve Artık Materyallerin YongalevhaÜretiminde DeğerlendirilmesiCenk DEMİRKIRÖZETBu çalışmada; kontrplak endüstrisinde oluşan atıkların yongalevha endüstrisinde hammaddeyada ilave madde olarak değerlendirilme imkanları araştırılmıştır. Çalışmada kontrplak üretimsafhalarında ortaya çıkan kaplama parçaları, soyma artığı (çekirdek) ve kontrplak kırıntılarındanüretilen yongalevhalar ile normal odundan üretilen yongalevhaların teknolojik özelliklerikarşılaştırılmıştır.Bu amaçla, laboratuar koşullarında her atık grubu için 2 şer adet yongalevha üretilmiştir.Yongalevha üretiminden önce, kontrplak parçalarının ihtiva ettikleri tutkalı çözebilmek için hidrotermik işleme tabi tutulmuştur. Deneme levhalarının formaldehit emisyonları perferatör metodu veWKI şişe metodu ile fotometrik olarak belirlenmiştir. Eğilme direnci ve eğilmede elastikiyetmodülü deneyleri EN 310, yüzeye dik çekme direnci deneyi EN 319, kalınlık artışı oranı EN 317,rutubet EN 322 ve özgül ağırlık EN 323/1' de belirtilen esaslara uygun olarak yapılmıştır.Sonuç olarak, kontrplak ve kaplama atıklarından üretilen yongalevhaların mekaniközelliklerine ilişkin elde edilen sonuçlar, TSE'nin ilgili standartlarında genel kullanım amaçlıyongalevhalar için belirtilen değerleri sağlamıştır. Kontrplak kırıntılarından üretilenyongalevhaların normal odun yongalarından üretilen yongalevhalara göre formaldehit emisyonu dadahil olmak üzere daha iyi teknolojik özellikler gösterdiği belirlenmiştir.Kontrplak kırıntıları ihtiva eden grupların (C, D, E grubu) kalınlık artımı değerleri, diğergruplardan (kontrol, A, B grubu) daha düşük bulunmuştur. Eğilme dirençleri arasında büyük birfark belirlenememiş fakat hidrotermik işlem görmüş C grubunun eğilme direnci diğer gruplardanyaklaşık %20 daha yüksek çıkmıştır. Yüzeye dik çekme direnci değerleri kontrol ve B grubunda endüşük, D grubunda ise en yüksek belirlenmiştir. Formaldehit emisyonu değerlerine bakıldığında enyüksek emisyon değeri soyma çekirdeklerinden üretilen B grubunda, en düşük değerler isekontrplak kırıntılarından üretilen C ve D gruplarında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Utilization of Wood Based Waste and Residue Materials From Plywood Production forParticleboard ManufacturingCenk DEMİRKIRSUMMARYIn this study, it was investigated to use waste occurred in plywood industry for particleboardmanufacturing as raw or additive materials. Physical, mechanical and chemical properties ofparticleboard manufactured from veneer pieces, residue of peeling and plywood edge piecescompared to those of manufactured from solid wood.For that purpose, it was produced two panels for each waste group in laboratory condition.Before manufacturing particleboard, thermo-hydrolyse operations were applied to solve adhesivewhich remains in some of plywood particles. Formaldehyde emission of testing panels weredetermined by perferator method and WKI bottle method as photometric, bending strength andmodulus of elasticity by EN 310, tensile strength by EN 319, thickness swelling by EN 317,moisture by EN 322, specific gravity by EN 323/1.Finally, mechanical properties of particleboard produced from plywood waste met valuesdefined in standard of TSE. All properties of the panels manufactured from plywood edge pieceswere better than those of manufactured from solid wood. Also formaldehyde emission of panelsmanufactured from plywood waste was lower than those of manufactured from solid wood.Thickness swelling ratio of panels manufactured from plywood pieces (C, D, E groups) werelower than those of others groups. There was no different between the groups according to bendingstrength, but bending strength of C groups manufactured with plywood pieces was the highest.While internal bond of control and B groups was the lowest, that of the D group was the highest.Formaldehyde emission value of B group manufactured from peeling residue was lower than thoseof other groups. The lowest formaldehyde emission value was determined C and D groups.