Doğu Karadeniz'deki istavrit (Trachurus mediterraneus , Steindacner, 1868) balığının stok yapısı ve populasyon parametreleri
Stock structure and population parameters of Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868) on eastern Black Sea
  1. Tez No: 183076
  2. Yazar: NAZLI KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz, İstavrit (Trachurus mediterraneus), populasyonparametreleri, yaş tayini, üreme, ölüm oranları
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETDoğu Karadeniz'deki İstavrit (Trachurus mediterraneus , Steindacner, 1868)Balığının Stok Yapısı ve Populasyon ParametreleriNazlı KASAPOĞLUBu araştırmada, Doğu Karadeniz kıyılarındaki istavrit (Trachurus mediterraneus,Steindachner, 1868) populasyonuna ilişkin bazı temel parametrelerin (yaş, boy, eşeykompozisyonu, yaş-boy, boy-ağırlık, kondisyon faktörü, üreme, ölüm oranları) tahminiamaçlanmıştır.Bu amaçla Haziran 2004- Haziran 2005 tarihleri arasında gırgır av tekneleri ileavlanılan balıklardan rasgele örnekleme yapılıp 1312 istavrit balığı incelenmiştir. İncelenenistavrit balıkları total boy olarak 9.2 cm ile 19 cm arasında değişim göstermektedir. Erkekler10.8-19 cm, dişiler 10-19 cm arasında değişim göstermiştir. Ortalama boy tüm populasyoniçin 13.52±1.884, erkekler için 13.08±1.594 ve dişiler için 13.62±1.804 olarak hesaplanmıştır.Canlı ağırlık ise 5.800 g ile 60.812 g arasında değişmektedir. Erkekler 10.385-51.219gr, dişiler 8.456-60.812 gr arasında değişim göstermektedir. Ortalama ağırlık genelpopulasyon için 20.27±8.819 gr, erkekler için 18.65±7.626 gr, dişiler için 21.31±9.184 grolarak hesaplanmıştır.Alınan örneklerdeki balıklar 0-V yaş arasında dağılım göstermiştir. Dişiler ve erkekleriçin de maksimum yaş V bulunmuştur.Boy-Ağırlık ilişkisi, yaş-boy ve yaş-ağırlık ilişkileri cinsiyetlerine göre belirlemiş2.9552 -0.125(t+4.002)olup, genel olarak sırasıyla W = 0.0089*L , Lt = 26.09 (1-e ) ve Wt = 136.56(1-e -0.125(t+4.002)) hesaplanmıştır.Toplam anlık ölüm oranı (Z) 3.73, Doğal Ölüm Oranı (M) 0.21, Avcılık Ölüm Oranı(F) 3.52 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYStock Structure and Population Parameters of Trachurus mediterraneus (Steindachner,1868) on Eastern Black SeaNazlı KASAPOĞLUThis study, aims to estimate basic population parameters (age, length, sex ratio, age-length relationship, length-weight relationship, condition factor, spawning, mortalite rates) ofTrachurus mediterraneus on Eastern Black Sea coast.With this aim, from June 2004 to June 2005, the specimens 1312 which were caugthby random sampling were investigated.Total lengths of the mediterranean horse mackerel specimen ranged from 9.2 to 19cm. Size ranges were 10.8-19.0 and 10-19 cm for males and females respectively, while meantotal length values were estimated as 13.52±1.884 cm for whole population, 13.08±1.594 cmfor males and 13.62± 1.804 cm for females. Size differences between the sexes seemed to besignificant in favour of females.Alive weigth ranged from 5.800 gr to 60.812 gr. It is ranged from 10.389 gr to 51.219gr for male and from 8.456 gr to 60.812 gr for females. Avarage weight was calculated as20.27±8.819 gr for all population and as 18.65±7.626 gr for males, as 21.31±9.184 gr forfemales.Specimens are between 0 and V years old. Maximum age was found V for bothfemales and males.Length-weight relationships, age-length relationships, age-weight relationships wereestimated as (whole population): W = 0.0089*L 2.9552, Lt = 26.09 (1-e -0.125(t+4.002)) Wt = 136.56(1-e -0.125(t+4.002)), respectively.Instantaneous mortality rate (Z) was calculated as 3.73, natural mortality rate (M)0.21, fishing mortality rate (F) 3.52.Key words : Eastern Black Sea, Mediterranean Horse Mackerel, Trachurus mediterraneus,population parameters, reproduction, age validation, mortalite rates.