Doğu Karadeniz'deki deniz salyangozu Rapana thomasiana'nun gross, 1861,'nun yumurta kütlesi, kapsül içi ve kapsül dışı larval gelişimi
Egg massi intracapsular and extracapsular larval development of Rapana thomasiana gross, 1861, from the Eastern Black Sea Region
- Tez No: 66911
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Deniz salyangozu, Rapana thomasiana, üreme, larval gelişme, kapsül üretimi
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
1996 üreme dönemi boyunca 27 çift ergin deniz salyangoz, Rapana thomasiana Gross, 1861, kullanılarak üreme mevsimi, cinsi olgunluk boyu, kapsül üretimi, yumurta verimi, larval gelişme özellikleri üzerinde çalışılmıştır. Üreme, deniz suyu sıcaklığı ortalama 25°C de, Haziran'ın son yansı (20°C) ile Ağustos'un ilk yansı (27°C) arasında gerçekleşmiştir. 40 mm civarında kabuk boyunda cinsi olgunluğa ulaştığı belirlenmiştir. Bir dişi tarafından üretilen toplam kapsül sayısı 197 ile 999 arasında değişme göstermiştir (575+40.1; n= 27). Her bir kapsül ortalama 554 ± 9.818 olmak üzere 105 ile 990 adet arasında değişen yumurta içermektedir. Üreme boyunca bir dişi tarafindan üretilen ortalama yumurta sayısı 3 1 8729 adet olarak hesaplanmıştır. Ortalama yumurta çapı embriyolojik gelişmeye bağlı olarak 182 um ile 275 um arasında değiştiği saptanmıştır. Ortalama kapsül boyu 15.44 mm'dir. Kapsül içi gelişiminde beş farklı evre gözlenmiştir. Farklı gelişim evrelerinde, embriyoların rengi sandan kahvemsi-siyaha kadar değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Egg Mass, Intracapsular and Extracapsular Larval Development of Rapana thomasiana GROSS, 1861, from the Eastern Black Sea Region Spawning season, size at first sexual maturity, capsule production, egg yield and larval development of sea snail, Rapana thomasiana Gross 1861, have been studied using 27 mature pairs during 1996 spawning season- Spawning occured between late June (20°C) and early August (27°C) when average seawater temprature was around 25°C. Minimum shell length at first sexual maturity was about 40 mm. Total number of capsules produced by an average female ranged between 197 and 999 (575±40.1; n= 27). Each capsule contained between 105 and 1090 eggs with a mean of 5549 ±818. The mean number of eggs produced by each female during whole spawning season has been estimated as 318729 and egg size ranged between 182 um and 275 um as a parallel to the embrionic development. The mean length of the capsules were 15.44 mm. At least five different stages of intracapsular development were observed. In different developmental stages, colour of embryos vary from yellow to brown-black. Key words : Sea snail Rapana thomasiana, reproduction, larval development, capsule production. VI