Doğu Karadeniz'deki hamsi (Engraulis encrasicolus, Linnaeus, 1758) balıkların bazı populasyon özellikleri üzerine bir araştırma
A Study on some population parameters of anchovy (Engraulis encrasicolus, Linnaeus 1758) in the Eastern Black Sea
  1. Tez No: 33686
  2. Yazar: CENGİZ MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Anchovy, EngrauLis encrasicolus, population dynamics, growth, mortality, Black Sea. VI
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Doğu Karadeniz'deki Hamsi (EngrauLis encrasicolus, Linnaeus, 1758) BaLıkLarının Bazı PopuLasyon özellikleri üzerine Bir Araştırma. Bu çalışmada, Doğu Karadeniz'deki hamsi populasyonuna ilişkin bazı temel parametrelerin tahmini amaçlanmıştır. Araştırmada hamsinin yaş, boy, eşey kompozisyonu, yaş-boy, boy-ağırlık, standart boy-tam boy, vücut yüksekliği-standart boy ilişkileri, büyüme oranları, kondisyon faktörü, yaşama ve ölüm oranları üzerine çalışılmıştır. Hamsilerin % 14.29'unun 0, % 66.43'ünün 1, % 16.79'unun 2 ve % 2.50'si 3 yaşındaki balıklardan oluştuğu belirlenmiştir. Ortalama tam boyun 10.43 cm (7.24-14.40 cm) ve ortalama ağırlığın 6.77 g (1.99-16.49 g) olduğu saptanmıştır. Cinsiyet oranı % 59.58 dişi, % 40.42' si erkek olarak bulunmuştur. Araştırmada boy-ağırlık ilişkisi: W=0. 0051L3. 048 ve von Bertalanffy büyüme denklemi: Lt=15.823C1-e-0-3^0
Özet (Çeviri)
SUMMARY R Study on some population parameters of anchovy (EngrauLis encrasicolus, Linnaeus, 1758) in the Eastern Black Sea. The main aim of this study was to estimate some of the basic characteritics of anchovy population in the Eastern Black Sea. The sex ratio, age and size composition, length- weight, age-length, standard length-total length, body height-standard length relationships, growth rate, condition factor, survival and mortality rates of anchovy were determined. It was found that age group I was the most abundant (66.43 %) followed by age groups II (16.79 %), 0 (14.29 %) and III (2.5 %). Mean total length varried between 7.24 cm and 14.40 cm and body weights between 1.99 g and 16.49 g, while mean total length and body weight were 10.43 cm and 6.77 g respectively. The sex ratio was 59.58 % female and 40.42 % male. Weight-length ralationship was estimated as; W=0.0051 L3.048 and von Bertalanffy growth formula were estimated as; Lt=15.823[1-e-0-340(t+2-1^4>] Wt=23.06 7[1-e-°-340]3.048