Araplar dağı, Çömlek dağı ve çevrelerinin florası (Derebucak-Konya)
The flora of Araplar mountain and Çömlek mountain with surroundings
- Tez No: 183086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Derebucak, Gencek, Konya, Türkiye, Flora, Derebucak, Gencek, Konya, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma Araplar Dağı, Çömlek Dağı ve çevrelerinin florasını tespit etmek amacıylayapılmıştır. Çalışma alanı Davis'in kareleme sistemine göre C3 karesinde yer almaktadır.Bölgeden 2004-2005 yılları arasında 650 bitki örneği toplanmış olup 65 familya ve 262 cinseait 442 takson tespit edilmiştir. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir:Akdeniz Elementi 64 (% 14.5), Iran-Turan Elementi 64 (%14.5), Avrupa-Sibirya Elementi 21(% 4.8), geniş yayılışlı 90 (% 20.3) ve fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 203 (% 45.9)'tür.Endemik takson sayısı 61 (% 13.8)'dir. Çalışma alanında 2 takson Pteridophyta, 440 taksonSpermatophyta divisiosuna aittir. Gymnospermae alt divisiosundan 8, Angiospermae altdivisiosundan ise 432 takson tespit edilmiştir. Angiospermae alt divisiosuna ait olanDicotyledones sınıfında 224 cinse ait 387, Monocotyledones sınıfından 31 cinse ait 45takson tespit edilmiştir. htiva ettiği takson sayısı bakımından en büyük familyalar:Compositae (Asteraceae) 77, Leguminosae (Fabaceae) 51, Labiatae (Lamiaceae) 35,Cruciferae (Brassicaceae) 29, Caryophyllaceae 25, Scrophulariaceae 18, Boraginaceae17, Gramineae (Poaceae) 17, Umbellifera 15 (Apiaceae), ve Liliaceae 14'dir. En fazlatakson içeren cinsler ise: Silene 10, Astragalus 9, Centaurea 8, Trifolium 6, Medicago 6,Salvia 6, Euphorbia 6, Ornithogalum 5, Lathyrus 5, Alyssum 5'dir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the flora of Araplar and Çömlek mountainswıth surroundings. The research area is in the C3 square according to Grid system adopted byDavis. As a result of the examination of 650 plant specimens collected from the area, between2004-2005, 442 taxa belong to 65 families and 262 genera were determined. Thephytogeographic elements are represented as follow: Mediterranean 64 (14.5 %), Irano-Turanian 64 (14.5 %) and Euro-Siberian 21 (4.8 %), widespread taxa 90 (20.3 %) and 203(45.9 %) taxa are undeterminated. The number of endemic taxa are 61 (13.8 %). Two taxabelong to Pteridophyta 440 taxa belong to Spermatophyta. Gymnospermae are representedby 8 taxa, Angiospermae are represented by 432 taxa. In Angiospermae subdivision 387taxa into 224 genera, belong to Dicotyledonae and 45 taxa into 31 genera Monocotyledonae.The largest families according to the number of taxa that in the research area are as follows:Compositae (Asteraceae) 77, Leguminosae (Fabaceae) 51, Labiatae (Lamiaceae) 35,Cruciferae (Brassicaceae) 29, Caryophyllaceae 25, Scrophulariaceae 18, Boraginaceae17, Gramineae (Poaceae) 17, Umbellifera 15 (Apiaceae) and Liliaceae 14. The richestgenera are as follows: Silene 10, Astragalus 9, Centaurea 8, Trifolium 6, Medicago 6,Salvia 6, Euphorbia 6, Ornithogalum 5, Lathyrus 5, Alyssum 5.