Adana ve Mersin illerinden toplanılan buğday ve değirmen ürünlerine ait örneklerin mineral, bazı ağır metal, pestisit ve aflatosin içeriklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the minerals, some heavy metals, pesticides and aflatoxin contents of the samples of wheat and its milling products collected from Adana and Mersin districts
- Tez No: 183089
- Danışmanlar: PROF. ADEM ELGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, mineral, pestisit, buğday, öğütme ürünleriii, Pesticide, mineral, aflatoxin, wheat, milling productsiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziADANA VE MERSİN İLLERİNDEN TOPLANAN BUĞDAYVE DEĞİRMEN ÜRÜNLERİNE AİT ÖRNEKLERİN MİNERAL,BAZI AĞIR METAL, PESTİSİT VE AFLATOSİN İÇERİKLERİNİNBELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAAdil ALTANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Adem ELGÜN2006, 95 SayfaJüri : Prof. Dr. Adem ELGÜNProf. Dr. Nihat AKINYrd.Doç. Dr.Nermin BİLGİÇLİBu çalışmada, Akdeniz Bölgesinden 2004 yılı Mart ve Nisan aylarında,tesadüfi olarak, 20'şer adet buğday, un, kepek, ruşeym ve razmol örnekleri; undeğirmenleri, yem fabrikaları, serbest piyasadan ve araziden temin edilmiştir.Bunların her birinde ayrı ayrı asitlik, kül ve %10 HCl' de çözünmeyen kül miktarıanalizleri yapılmıştır. Ayrıca bu örneklerde 16 çeşit mineral madde analizi (Cd, Cu,Zn, Fe, Co, Ni, Cr, Mo, Sn, Hg, Ar, Ca, Mg, K, P ve Pb) atomik absorpsiyonspektrometrede, 65 çeşit pestisit analizi GC (ECD), GC (NPD) ve GC (MS)cihazlarında, 4 tip aflatoksin analizi (B1, B2, G1 ve G2) HPLC'degerçekleştirilmiştir.Bu araştırmada yasal sınıra veya toksik sınıra yakın ağır metal edilmemiştir.Buna karşılık beslenme açısından kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosforbakımından buğday ve öğütme ürünlerinin zengin bir kaynak olduğu tespit edilmiştir.Pestisit analizlerinde de toksik sınırda pestisit kalıntısı bulunamamıştır. Fakatbuğday örneklerinin üçünde yasal sınırı geçmeyen fakat bu değere yakın malathionisaptanmıştır. Diğer öğütme ürünlerinde ise pestisit kalıntısı çok az miktardabulunmuş veya hiç rastlanılmamıştır.Bu araştırmada, aflatoksin analizlerinde hiçbir örnekte toplam aflatoksinmiktarı kabul edilebilir yasal sınır olan 10 ppb' yi geçmemesine karşılık, buğdayörneklerinin beşinde yasal sınır olan 0.002 ppm' in biraz üzerinde (0.003-0.004 ppm)B1 aflatoksinine rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.A RESEARCH ON THE MİNERALS, SOME HEAVY METALS,PESTİCİDES AND AFLATOXİN CONTENTS OF THE SAMPLES OFWHEAT AND İTS MİLLİNG PRODUCTS COLLECTEDFROM ADANA AND MERSİN DİSTRİCTSAdil ALTANSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Adem ELGÜN2006, 95 PageJüri : Prof. Dr. Adem ELGÜNProf. Dr. Nihat AKINYrd.Doç. Dr.Nermin BİLGİÇLİIn this research, in March and April in 2004, 20 samples, which were wheatand its milling products such as flour, bran and wheat germ, were collected from theflour and feed factories, free market and planted land, randomly. On these samples,ash, insoluble ash in 10 % HCl and acidity were analyzed. In addition, minerals ( Cd,Cu, Zn, Fe, Co, Ni, Cr, Mo, Sn, Hg, Ar, Ca, Mg, K, P and Pb) by atomic absorption,pesticides by GC (ECD), GC (NPD) and GC (MS) and aflatoxin (B1, B2, G1,G2) byHPLC were analysed.In this study, heavy metals which were at legal limit or close to it could notseen. However, in nutrional point of the view of the calcium, magnesium, potassiumand phosphor, wheat and wheat products were very rich mineral, nutrionally.iiiIn pesticide analyses, like the minerals, they were below the legal limits. Butthree wheat samples were approach to the legal limit. In other samples, pesticideresidue was found in very low level or could not be foundIn total aflatoxin level, none of the samples did not pass 10 ppb. Only, inaflatoxin B1, five wheat samples passed legal limit of 2 ppb and the values of thesesamples ranged between 3 to 4 ppb.