Doğal zeolitlerin atıksuda kurşun gideriminde kullanılması
Lead removal from wastewater using natural zeolites
  1. Tez No: 183091
  2. Yazar: ASUMAN PALA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, adsorbsiyon, zeolit, klinoptilolit, giderim verimi, Lead, adsorption, zeolite, clinoptilolite, removal efficiency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada klinoptilolitin kurşun (II) iyonunu adsorblama kapasitesiaraştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda 25-140 mesh boyutundaki zeolit minerali 1 MHCl ile aktive edilerek kullanılmış ve kurşun giderim verimi belirlenmiştir. Kesiklireaktör şartlarındaki çalışmalar farklı pH, sıcaklık, temas süreleri adsorban miktarı veadsorblanan madde miktarı olarak yapılmıştır. Farklı pH'larda yapılan deneyselçalışmada, maksimum verim pH 5'de % 86 olarak elde edilmiştir. Aynı şekilde farklısıcaklık değerlerinde deneyler yapılmış ve maksimum verime 30oC'de verim %88elde edilmiştir. Değişik temas sürelerinde yapılan çalışmalarda ise 15 dk en yüksekkurşun giderme verimi elde edilmiş, verim %94,5 olarak ölçülmüştür. Optimumklinoptilolit dozu ve adsorblanan madde konsantrasyonu sırayla 2,0 g /100 mlnumune ve 1,6 mg Pb+2 /l olarak bulunmuştur. İyon değiştirici kolon sürekli akışkoşullarında iki farklı kolon yüksekliğinde (20 cm ve 10 cm) kullanılmıştır. Sırasıylaen yüksek arıtım verimleri %100 ve %78 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, lead ions (II) adsorptiyon capasity of clinoptilolite wasinvestigated. Zeolite mineral with a 25-140 mesh size was used in the experimentalstudies for the determination of lead removal efficiency and activating by 1 M HCl.Discontinuous reactor experiments were studied at different pH, temperature, contacttime, adsorban and adsorbing matter conditions. Maximum removal efficiency wasfound as 86% at pH 5 for different pH values. Similarly, the maximum efficiencywas obtained as about 88% removal efficiency at 30oC where the experiments werecarried out at different temperature values. In the experiments done at differentcontact time periods, the highest lead removal efficiency was obtained for 15 minute,the removal efficiency was measured as 94,5%. Optimum clinoptilolite dosage andadsorbing concentration were found as 2,0 g/100 ml sample and 1,6 mg Pb2+/ lrespectively. Ion-changing colon was used for the continuous flow conditions with 2different colon heights (20 cm and 10 cm). Highest removal efficiencies were foundas 100% and 78% respectively.