Reaktif tekstil boyarmaddelerinin zeolit kolonda adsorpsiyon yolu ile giderilmesi
Removal of reactive textile dyes by adsoprtion in zeolite column
  1. Tez No: 222600
  2. Yazar: AYŞEGÜL FAKI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: adsorpsiyon, HTAB, reaktif azo boya, zeolit, adsorption, HTAB, reactive azo dye, zeolite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Zeolit yataklı kolon reaktörde gerçeklestirilen deneylerde tekstil endüstrisinde boyama islemlerinde kullanılan Everzol Yellow 3 RS H/C reaktif azo boyarmaddesi ile hazırlanan boya çözeltisi, yapay atıksu ve gerçek tekstil atıksuyu kullanılmıstır. Adsorban malzeme zeolit Manisa-Gördes yöresinden temin edilmistir. Dogal zeolitin yüzeyi reaktif boyayı adsorplama kabiliyetini artırmak için tipik kuatarner amin yüzey aktif maddesi hegzadesil trimetil amonyum bromür (HTAB) ile modifiye edilmistir. Kesikli sistem adsorpsiyon deneylerinde, HTAB-zeolitine boyarmadde adsorpsiyonunda, baslangıç boya konsantrasyonu (15-90 mg/l), adsorpsiyon süresi, sıcaklık (22°C, 30°C ve 36°C) ve malzeme tipinin (ncal ve Enli zeolitleri) etkileri incelenmistir. Kesikli sistem denge degerlerinden Langmuir ve Freundlich izotermleri hesaplanarak deneysel verilerin Freundlich izotermine daha uygun oldugu saptanmıstır. Sürekli sistem adsorpsiyon deneylerinde, HTAB-zeolitine boya adsorpsiyonunda, HTAB konsantrasyonu degisiminin (2-5 g/l), yatak yüksekligi (25 ve 50 cm), bos yatak temas süresi (EBCT) ve malzeme tipinin etkileri incelenmistir. 3 g/l HTAB ile modifiye edilen zeolit yatak en iyi performansı göstermistir. 25 cm yatak yüksekligi 50 cm'ye göre ve ncal zeoliti Enli zeolitine göre biraz daha iyi performans göstermistir. Zeolit yatakta, gerçek tekstil atıksuyundan renk giderim verimi boya çözeltisi ve yapay atıksuya göre daha düsük kalmıstır. Rejenerasyon çalısmalarında, pH=12'de 1.5 g/l NaOH ve 30 g/l NaCl içeren çözelti kullanılmıs ve farklı sıcaklıklarda (30°C ve 60°C) çalısılarak en uygun rejenerasyon sartları arastırılmıstır. Yüksek sıcaklıkta gerçeklestirilen rejenerasyon islemi daha verimli olmustur. Zeolit yatak, 1.5 g/l NaOH ve 30 g/l NaCl içeren çözeltiyle sartlandırma yapıldıktan sonra modifiye edilmis ve boya giderim verimi arastırılmıstır. Sartlandırılmıs zeolitle yapılan renk gidermede kırılma egrisi sartlandırılmamıs zeolite göre daha yatık olarak yükselmistir.
Özet (Çeviri)
In the experiments, dye solution, synthetic textile wastewater prepared from Everzol Yellow 3 RS H/C and real textile wastewater are used. Zeolite is provided from Manisa- Gördes. The surface of zeolite is modified with HTAB to increase the adsorption capacity. Adsorption of reactive-dye over HTAB-zeolite, the effect of initial dye concentration (15-90 mg/l), adsorption time, temperature (22°C, 30°C and 36°C) and type of material are investigated in the batch system adsorption experiments. Langmuir and Freundlich isotherms are calculated from the equilibrium values provided from batch system and the experimental data is similar to Freundlich isotherm. In continuous system, the effect of the change in HTAB concentration (2-5 g/l), height of zeolite bed (25 and 50 cm), EBCT, and the type of material are investigated in modified zeolite dye adsorption. In color removal, zeolite bed modified by a 3 g/l HTAB showed a better performance. The 25 cm bed is better than 50 cm. ncal zeolite showed better performance than Enli. Yield of color removal from real textile wastewater is less than that of dye solution and synthetic wastewater. The regeneration solution containing 1.5 g/l NaOH and 30 g/l NaCl of pH 12 is used and optimum regeneration conditions are investigated in different temperatures (30°C and 60°C). Regeneration at higher temperatures is more effective. Zeolite bed is modified after being conditioned with a solution containing 1.5 g/l NaOH and 30 g/l NaCl, and the yield is investigated. The breakthrough curve of conditioned zeolite increases more inclined compared to unconditioned zeolite.