Bazı bitkisel hormonların reseda lutea L. var. lutea bitkisinin tohum çimlenmesi üzerindeki etkileri
The effects of some plant hormons on seed germination of reseda lutea L. var. lutea
- Tez No: 183092
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA KÜÇÜKÖDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: 2-4 D, BAP, IAA, Tohum çimlenmesi, 2-4 D, BAP, IAA, Seed Germination
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bazı Bitkisel Hormonların Reseda lutea L. var. luteaBitkisinin Tohum Çimlenmesi Üzerindeki EtkileriVolkan BAĞÇESelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK2006, Sayfa: 42Jüri: Prof Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜKJüri: Prof. Dr. Kuddisi ERTUĞRULJüri: Doç. Dr. Hüseyin DURALBu çalışmada Reseda lutea L. var. lutea türünün tohum çimlenme fizyolojisiaraştırılmıştır. Gibberellik asit (GA), benzilamino-purin (BAP), 2-4 diklorofenoksi asetik asit(2.4 D) ve İndol 3 asetik asit (IAA) gibi bitkisel hormonların R. lutea L. var. luteatohumlarının çimlenmeleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu türün kontrol denemelerinde%14'ü çimlenebilmiştir. GA'nın 50 mg/L, 25 mg/L, 12.5 mg/L, 6.25 mg/L, 3.13 mg/L ve1.56 mg/L lik çözeltileri uygulanmıştır. GA ortamında en iyi çimlenme 25 mg/L'likkonsantrasyonda elde edilmiştir. BAP'ın ve 2-4 D nin ise 20 mg/L, 10 mg/L, 5 mg/L, 2.5mg/L, 1.25 mg/L ve 0.625 mg/L lik çözeltileri hazırlanmıştır. BAP uygulanan tohumlarda eniyi çimlenme 10 mg/L'lik konsantrasyonda olmuştur. 2-4 D uygulanan tohumlarda 0.625mg/L'lik konsantrasyonlarda en iyi çimlenme gerçekleşmiştir. IAA'nın ise 4 mg/L, 2 mg/L, 1mg/L, 0.5 mg/L, 0.25 mg/L ve 0.625 mg/L'lık konsantrasyonları kullanılmıştır. IAAuygulanan tohumlarda en çok çimlenme 2 mg/L'lik konsantrasyonda gerçekleşmiştir. Yüzdeoranlarına göre yapılan sınıflandırmaya göre 25 mg/L GA %42, 10 mg/L BAP %29, 2 mg/LIAA %21 ve 0.625 mg/L 2-4 D %10 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF SOME PLANT HORMONSON SEED GERMİNATION OF Reseda lutea L. var. luteaVolkan BAĞÇESelcuk UniversityGraduate Scholl of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK2006, Page: 54Jury: Prof.Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜKJury: Prof.Dr. Kuddisi ERTUĞRULJury: Assoc.Prof.Dr. Hüseyin DURALIn this research, seed germination physiology of Reseda lutea L. var. lutea species hasbeen investigated. Effect of plant hormones like gibberellic acid (GA), benzylaminopurine(BAP), 2.4-Dichlorophenoxyacetic acid (2-4 D) and indole-3-acetic acid (IAA) has beeninvestigated on Reseda lutea L. var. lutea. 14% of seeds were germinated control experimentof this species. Solutions of GA?s 50 mg/L, 25 mg/L, 12.5 mg/L, 6.25 mg/L, 3.13 mg/L and1.56 mg/L have been applied. Best germination in GA environment have been obtained atconcentration of 25 mg/L. As for BAP and 2-4 D solutions of 20 mg/L, 10 mg/L, 5 mg/L,2.5 mg/L, 1.25 mg/L and 0.625 mg/L have been prepared. Best germination in BAPenvironment has been obtained at concentration of 10 mg/L. Best germination in 2-4 Denvironment has been obtained at concentration of 0.625 mg/L. Concentration of IAA?s 4mg/L, 2 mg/L, 1 mg/L, 0.5 mg/L, 0.25 mg/L and 0.625 mg/L have been used. Bestgermination in IAA environment has been obtained at concentration of 2 mg/L. According topercentage rate classification have been determinated 25 mg/L GA %42, 10 mg/L BAP %29,2 mg/L IAA %21 and 0.625 mg/L 2-4 D %10