Selçuk Üniversitesi Kampüs atıksularının ekilmiş sulak alanda miscanthusxgiganteus ile arıtımı ve bitkinin hasat sonrasında adsorban özelliği
Miscanthus sinensis in constructed wetland applications and adsorptive properties of harvested plant
  1. Tez No: 183110
  2. Yazar: ÖMER ÖZEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA TARLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtımı, Ekilmiş sulak alan sistemleri, Miscanthus, Konya, Wastewater Treatment, Constructed wetland systems, Miscanthus, Konya, metals
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziS.Ü.KAMPÜSÜ ATIKSULARININ EKİLMİŞ SULAK ALANDAMISCANTHUS X GIGANTEUS İLE ARITIMIVEBİTKİNİN HASAT SONRASINDA ADSORBAN ÖZELLİĞİÖmer ÖZENSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr.Esra TARLAN2006, 117 sayfaJüri: Yrd.Doç.Dr.Esra TARLANProf.Dr.Ali BERKTAYDoç.Dr.Mustafa ACAROĞLUBu çalışma, özellikle ülkemizde yeni uygulama alanı bulan atık su arıtımında ekilmişsulak alan sistemlerinin farklı bir bitki ile pilot ölçekli uygulamasıdır. Çalışma 3 bölümdenoluşmaktadır: Birinci bölümde, çalışmada kullanılan Miscanthus Sinensis bitkisi hakkındaliteratür taramasına yer verilmiş ve ekilmiş sulak alan uygulamalarının özellikleri,sınıflandırması, kullanılan bitki türleri, hasat edilen bitkinin farklı kullanım alanlarıanlatılmıştır. İkinci bölümde, pilot ölçekli sistem Selçuk Üniversitesi Alaeddin KeykubatKampüsü'ne kurulmuş ve çalıştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise, kurulan bu pilot ölçekliekilmiş sulak alan sisteminin atık su arıtım düzeyi incelenmiş ve hasat edilen bitkininkurutulup öğütülmüş yaprağının adsorban özelliği araştırılmıştır. 2005 yılı Nisan ayındanitibaren planlanan, kurulan ve 2006 Mayıs ayına kadar işletilen pilot ölçekli ekilmiş sulak alansisteminin kararlı konuma ulaştıktan sonraki arıtma verimi takip edilmiş ve evsel niteliklikampus atıksuyunun arıtımında % 71-99 KOİ, %97-99 Bulanıklık, %94-99 NH3 ve %75-91 Pgiderim verimi elde edilmiştir.Miscanthus X Giganteus bitkisinin yapraklarından elde edilen adsorban maddenin ağırmetal adsorplayabildiği gözlenmiş, Pb, Ni, Cr, Zn, Cu, Fe ve Al metallerinden Al en yüksekkapasitede (0,268 meq/g) adsorplanırken, Pb en düşük kapasitede adsorplanmıştır(0,0128meq/g). Metallerin sıvı ortamda bir arada bulunmaları durumunda aralarındaki rekabetliadsorplanma sıralamasını biraz değiştirmiş ve Al>Cr>Fe>Ni>Cu>Zn>Pb sırasında Al'un enbaşarılı (0,388 meq/g) adsorpsiyonu sağlamıştır. Freundlich izoterminin Miscanthus XGiganteus 'un metal adsorpsiyonunu karakterize ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisMISCANTHUS SINENSIS IN CONSTRUCTED WETLANDAPPLICATIONS, AND ADSORPTIVE PROPERTIESOF HARVESTED PLANTÖmer ÖZENSelcuk UniversityInstitution of Natural and Applied ScienceDepartment of Environmental EngineeringSupervisor: Assist.Prof.Dr.Esra TARLAN2006, 117 pagesJury: Assist.Prof.Dr.Esra TARLANProf.Dr.Ali BERKTAYAssoc.Prof.Dr.Mustafa ACAROĞLUThis study is a pilot application of constructed wetlands for treatment of domesticwastewater that the system has been begun to use in a short time ago in Turkiye. The studyhas been constituted from 3 sections: It has been given place to literature scanning aboutMiscanthus plant and classification properties of constructed wetland systems in the firstsection. Also it has been stated on different utilization area of harvested Miscanthus plant andhas been discussed about the reasons why we use Miscanthus plant on treatment applicationsin the same section. In the second section, it has been told about installing and running thetreatment system with Miscanthus plant in pilot scale at Selcuk University campus area. Atthe end of field study, treatment efficiency of constructed wetland system and the adsorbentfeature of harvested plant leaves of Miscanthus has been examined in the third section.It has been followed the treatment effiency of pilot constructed wetland system after itreached stable condition from April 2005 to May 2006. The performance results of campuswastewater treatment effluents were as foolws; Turbidity: 97-99%, COD: 71-99, Phosphorus:75-91% and ammonia: 94-99%. It has seen that the adsorbent material, obtained fromMiscanthus X Giganteus aried leaves, is able to adsorb heavy metals onto its body. Thehighest seletivitiy the material is to Al among the other metals, Pb, Ni, Cr, Zn, Cu, Fe, Al. Ithas been measured that in the system, the plant leaves adsorbed 0,268 meq/g Al element and0,0128 meq/g Pb element. While the metals were in the same medium, the adsorbent rankingin competing a little bit changed as Al>Cr>Fe>Ni>Cu>Zn>Pb. The maximum adsorptioncapasity of Al element in this situation is measured as 0,388 meq/g. Also it has seen thatFreundlich isoterm characterized the Miscanthus X Giganteus ?s metal adsorption.