k-fibonacci matrisleri üzerine bir araştırma
An investigation on the k-fibonacci matrices
- Tez No: 183111
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fibonacci sayısı, Lucas sayısı, Fibonacci matrisi, k-Fibonacci matrisi, k-simetrik Fibonacci matrisi, Cholesky ayrışımı, matris normu, özdeğer, Fibonacci number, Lucas number, k-Fibonacci matrix, k-symmetric Fibonacci matrix, Cholesky Factorization, matrix norm, eigenvalue
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada genelleştirilmiş k-Fibonacci sayıları ile genelleştirilmiş k-Fibonaccimatrislerinin tanımları verilmiştir. lk olarak k-Fibonacci matrisinin bazı özel matrislerile ayrışımı verilmiş ve bu ayrışımlardan yararlanarak k-Fibonacci matrisinin tersihesaplanmıştır. Daha sonra k-simetrik Fibonacci matrisi tanımlanmış ve k-simetrikFibonacci matrisinin Cholesky ayrışımı verilmiştir. Ayrıca k-simetrik Fibonacci matrisininözdeğeri için sınırlar elde edilmiştir. Simetrik Fibonacci matrisinin özdeğerler toplamı veFibonacci matrisinin Euclidean normu hesaplanarak k-Fibonacci matrisinin Euclideannormu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, definitions of the generalized k-Fibonacci numbers and generalizedk-Fibonacci matrices are given. First factorization of k-Fibonacci matrix is given withsome special matrices and calculated inverse of k-Fibonacci matrix by thisfactorizations.Afterwards, we defined k-symmetric Fibonacci matrix and Choleskyfactorization of k-symmetric Fibonacci matrix is given.Then bounds are found foreigenvalues of k-symmetric Fibonacci matrix. The Euclidean norm of k-Fibonacci matrixthat are calculated by the additional of symmetric Fibonacci matrix?s eigenvalues and theEuclidean norm of Fibonacci matrix is closely mentioned.