Konya yöresinde farklı ekim zamanı ve ekim sıklıklarında yetiştirilen tritikale (xtriticosecale witt.)genotiplerinde tane, ot verimi ve bazı tarımsal özelliklerin belirlenmesi
Determination of grain yield, forage yield and some agronomical chracters of triticale (xtriticosecale witt.)genotypes with different sowing times and seeding density of Konya region
- Tez No: 183116
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT MÜLAYIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Triticale, xTriticosecale Witt, variety, sowing date, sowing density, yield, yield componentsII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZETDoktora TeziKONYA YÖRES NDE FARKLI EK M ZAMANI VE EK M SIKLIKLARINDA YET ŞT R LENTR T KALE (xTriticosecale Witt.) GENOT PLER NDE TANE, OT VER M VE BAZI TARIMSALÖZELL KLER N BEL RLENMESEmel ÖZERSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAY M2006, Sayfa: 145Jüri: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAY MProf. Dr. Hasan Hüseyin GEÇ TProf. Dr. Yılmaz BAHT YARCAProf. Dr. Ali TOPALYrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇBu çalışma Tritikale genotiplerinde farklı ekim zamanları ve ekim sıklıklarının verim ve verim öğeleriüzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 2002-2003 ve 2003-2004 ekim yıllarında Konya Bahri DağdaşUluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BD UTAEM) kuru koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada BDUTAEtarafından geliştirilen Tatlıcak-97 çeşidi ve BDMT 98 / 8S hattı ile Eskişehir Anadolu Tarımsal AraştırmaEnstitüsü tarafından geliştirilen Karma-2000 çeşidine, 4 ekim zamanı (15 Eylül, 30 Eylül, 15 Ekim ve 30 Ekim)ve dört ekim sıklığı (400, 500, 600 ve 700 adet/m2 tohum) uygulanmıştır.Araştırmada çeşit, ekim zamanı ve ekim sıklıklarının yeşil ot ve tane için yetiştirilen tritikale de verim vebazı özelliklerine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, iki yıllık çeşit ortalamaları bazında yeşil ot içinyapılan işlemlere göre; bitki boyu (91.7 cm), bitki ağırlığı (7.4 g) yeşil ot verimi (2321.6 kg/da), kuru ot verimi(993.8 kg/da), kuru madde oranı (% 43.5), ham protein oranı (% 7.2) incelenmiş ve verilen bu değerler eldeedilmiştir. Tane için yapılan işlemlere göre ise de; bitki boyu (91.0 cm), metrekarede başak sayısı (372.8 adet),başak boyu (9.7 cm), başakta başakçık sayısı (24.6 adet), başakta tane sayısı (45.9 adet), başakta tane ağırlığı (1.9gr), fertil kardeş sayısı (1.5 adet), bin tane ağırlığı (34.2 g), hektolitre ağırlığı (71.0 kg), hasat indeksi (%32.7),tane verimi (383.7 kg/da) ve protein oranı (%10.6) incelenmiş ve verilen değerler elde edilmiştir.ki yıl süreyle yürütülen çalışmada ele alınan özellikler arasında farklılıklar önemli bulunmuş ve yıllarayrı ayrı değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçunda elde edilen sonuçlara göre Orta Anadolu şartlarında ot amaçlıtritikale yetiştirilmek isteniyorsa 1.Ekim zamanı (15 Eylül), 2. Ekim sıklığı (500 adet/m2 tohum) ve Tatlıcak-97çeşidi önerilebilir, dane amaçlı yetiştiricilikte ise 1.Ekim zamanı (15 Eylül), 4. Ekim sıklığı (700 adet/m2 tohum)ve Tatlıcak-97 çeşidi önerilebilir.ANAHTAR KEL MELER: Tritikale, xTriticosecale Witt., Çeşit, Ekim Zamanı, Ekim Sıklığı, Verim ,Verim ÖğeleriI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisDetermination of grain yield, forage yield and some agronomical characters of Triticale(xTriticosecale Witt.) genotypes with different sowing times and seeding density ofKonya region.Emel ÖZERSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Field CropsSupervisor : Prof. Dr. Mevlüt MÜLAY M2006, 145 PagesJury: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAY MProf. Dr. Hasan Hüseyin GEÇ TProf. Dr. Yılmaz BAHT YARCAProf. Dr. Ali TOPALAsist.Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇThis study was conducted to determine the effects of different sowing date and sowing density on someTiriticale genotypes yield and yield components during 2002-2003 and 2003-2004 sowing season under rainfedconditions in Konya Bahri Dagdas International Agricultural Research (BD IARI) Instute area?s. During thestudy, variety of Tatlıcak-97 and BDMT 98/8S line which were developed by BD IARI and Karma-2000 whichwas developed by Eskisehir AARI, four sowing date (respectively in September 15, September 30, October 15and October 30) and four sowing density (400, 500, 600 and 700 seed per m2 ) were applied.At the research, variety, sowing date and sowing density?s effect on triticale?s yield and some specialswhich?re producted for forage and grain, were determined. As a result of the research of two years average forforage operation; plant height(91.7 cm), main plant weight (7.4 g), forage yield (2321.6 kg/da), dry hay yield(993.8 kg/da), dry matter rate (% 43.5), protein rate(% 7.2) were examined and the values obtained which?regiven. For grain operation; plant height (91.0 cm), kernels per m2 (372.8 n), kernel height (9.7 cm), spikeletnumber per spike (24.6 n), grain number per spike (45.9 n), grain weight per spike (1.9 g), number of fertil tiller(1.5 n), 1000 kernel weight (34.2 g), test weight (71.0 kg/l), harvest index (% 32.7), grain yield (383.7 kg/da) andgrain protein rate (% 10.6) were also examined and the values obtained which?re given.Two years experiments of this study differences between features found important and years evaluatedone by one. At Middle Anatolian conditions, by the result of features for the aim of producing forage Triticale I.Sowing date ( September 15), II. Sowing density (500 seed per m2 ) and Tatlıcak-97 variety can suggest, for theaim of producing grain Triticale I. Sowing date ( September 15), IV. Sowing density (700 seed per m2) andTatlıcak-97 variety can be suggested.