Soğutucu özelliği kazandırılmış doku dondurma amaçlı bir patoloji cihazı tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Desing and realization of a improved patalogy equipment by giving a frozen ability
  1. Tez No: 183118
  2. Yazar: YAVUZ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Patoloji, Döner Mikrotom, Cyrotom, Termoelektriketki
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSOĞUTUCU ÖZELL Ğ KAZANDIRILMIŞ DOKU DONDURMA AMAÇLIB R PATOLOJ C HAZI TASARIMI VE GERÇEKLEŞT R LMESYavuz ÜNALSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Hakan IŞIK2006, 74 sayfaDoğru bir teşhis konulmadan tedaviye başlamak ve tedaviyi sürdürmekhastanın yararına olmayacaktır. Teşhisin konulmasında da fizik muayenenin yanındaçeşitli laboratuar ve görüntüleme sistemleri ile teşhisin desteklenmesi lazımdır.Laboratuar yöntemler içerisinde patolojinin önemi büyüktür. Asıl ve kesin teşhisancak patolojik yöntemlerle konulur. Patoloji de teşhisi koyarken makroskopikincelemeler yanı sıra ışık mikroskobik düzeyde de dokunun incelemesini yürütür.Bunun için de dokuların ışık mikroskobu ile incelenebilecek şekilde hazırlanmasıgerekir. Bu hazırlık aşaması çeşitli evreleri kapsar. lk olarak doku %10 lukformadehidde tespit edilir, daha sonra ototeknikon ile doku takibi yapılır. Daha sonradokular parafin bloklara gömülür, mikrotom ile 5 mikron kesilir ve lama alınarakboyanır. Bunun için yaklaşık 24 saatlik bir zamana ihtiyaç vardır.Bazen hasta ameliyatta iken cerrahi tedaviyi yönlendirmek için çok çabukteşhise ulaşmak ve bunun sonunda da ameliyat esnasında tedaviyi planlamak gerekir.Ameliyat esnasında teşhis için dakikaların önemi çok büyüktür. Bu amaçlarla dadokunun ışık mikroskopik olarak incelenebilir halde hazırlanması için değişikyöntemlere başvurulur. Dondurularak tesbit edilir mikrotom ile hemen kesilerekboyanır. Bu işlen 20 dakika içerisinde tamamlanabilir. Bu amaçla dokunundondurularak kesilmesi için criostomlar piyasada mevcuttur. Ancak çok pahalı vebüyük hacimler tuttuğundan kullanışlı değillerdir ve taşınamazlar.Bu çalışmada döner mikrotom cihazına termoelektrik etki ile çalışan hızlısoğutma özelliği eklenmiştir. Bu özellik sayesinde hem aletin boyutu küçültülmüş,hem de maliyeti düşürülmüştür.Bu çalışmanın teorik kısmında patoloji, mikrotomlar, cryotomlar vetermoelektrik etki hakkında genel bilgiler verilmiştir. Deneysel kısmında buçalışmada kullanılan özel devre elemanları hakkında bilgi verilmiş, gerçekleştirilensistemin çalışması ve performans analizleri açıklanmıştır. Sonuçlar bölümünde isegerçekleştirilen kontrol sistemi hakkında elde edilen sonuçlar verilmiştir.Tasarlanan bu cihaz ile cihazın taşınabilir özellik kazanması ve maliyetindüşük olmasından dolayı ülke ekonomisine katkısı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisDESING AND REALIZATION OF A IMPROVED PATALOGYEQUIPMENT BY GIVING A FROZEN ABILITY.Yavuz ÜNALSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electronic and Computer Systems EducationSupervisor :Assoc. Prof. Hakan IŞIK2006, 74 pagesIts not for patient?s benefition to begin treatment and keep on before exactdiagnosis. It is necessary to support the diagnosis with laboratuary and producingimage systems as well as physics teratment while determining the diagnosis.Pathalogy has great importance in laboratuary methods. Basic and definite diagnosiscan only be determined by pathology. During determinig the diagnosis, pathologyalso maintains tissue study in light microscopic degree as well as macroscopic study.To achieve this tissues must be prepared for light microscopic study. Thispreparation grade includes various phases. At the first stage the tissue fixed informadehid, later there is tissue prosecution with ototeknikon. Later tissues buried inparafin blocks, with microtome, 5 microm are cut and painted by taking microscopeslide. For that there must be 24 hours time.Sometimes patient is in surgical operation, and it is necessary to arrive theimmediate diagnosis to guide the treatment and at the end of this ,during operationplanning the treatment well. Moments have great importance during operation. Andalso with these aims, various methods are applied for the preparation for tissue atlight microscopic study. Determined with freezing and cut with microtomeimmediately. That process can be completed in 20 moments. For that aim, cuttingfrozen tissue, cryotomes are avaible in area. But still they are so expensive andoverspread ( bulky, having volume) and they are not useful and portable.At that study, rotary microtome tool is added fast freezing featured which isworking by termoelectricic effect. By the help of that feature, both tool?s dimensionis diminished and ıts cost is shrinked.At this study?s theoric part, common knowledge are given about patholohy,microtomes, cryotomes and termoelectric effect. At the experimental part, commonknowledge are given about special circuit elements which is used at this study, andworking systems that are materialized, performance analysis are declared. Inconclusions parts, conclusions which are gained about materializing controlsystemsare given.This designed equipment is thought to contribute country economy owing toits portable feature and small cost.Key words : Pathalogy , Rotary Microtome, Cryotome, Termoelectric effect.