Diş radyoraflarının bilgisayar tabanlı görüntü işleme teknikleriyle incelenmesi ve YSA kullanılarak sınıflandırılması
Investigation of radiographs with computer based imagine and classification using ANN
  1. Tez No: 183129
  2. Yazar: UĞUR ÖZBEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Dentistry, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, görüntü zenginleştirme, Dişgörüntüleri, yapay sinir ağları, hücresel yapay sinir ağları, Image processing, image enrichment, dental images, neuralnetworks, cellular neural networks
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziDİŞ RADYOGRAFLARININ BİLGİSAYAR TABANLI GÖRÜNTÜ İŞLEMETEKNİKLERİYLE İNCELENMESİ VE YSA KULLANARAKSINIFLANDIRILMASIUğur ÖZBEKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik - Elektronik Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Yüksel ÖZBAY2006, 83 SayfaJüri : Doç. Dr. Abdulkadir ŞENGÜNYrd. Doç. Dr. Yüksel ÖZBAYYrd. Doç. Dr. Salih GÜNEŞBu tezin amacı diş hekimliği alanında kullanılan diş radyograflarınıkullanarak radyograflar üzerinde görüntü zenginleştirmesi yapmaktır. Dişhekimlerinin hastalık teşhis ve tedavi planlamasında değişik çekim teknikleriylealınmış diş radyografları sıklıkla kullanılır. Eğer elde edilen diş görüntülerinde uygunçekim teknikleri kullanılmazsa röntgen sonuçları bulanık olur. Bu istenmeyenetkilerden kurtulmak, iyi bir seçiciliğin sağlanabilmesi için bilgisayar tabanlı görüntüişlemeye ihtiyaç varıdır.Bir diğer uygulama ise yapay sinir ağları ile görüntü işlemeyi birliktekullanan bir çalışmadır. Bu çalışmada amaç değişik sınıflara ait dişleri yapay sinirağına öğreterek sınıflandırmaktır. Bu nedenle önce görüntü işleme tekniklerikullanılmıştır. Bu tekniklerle dişin ayırt edici özellikleri çıkartılmış ve sonra eldeedilen bu özellikler yapay sinir ağına verilerek sınıflandırma başarıları çıkartılmıştır.Son çalışma olarak günümüzde sıklıkla kullanılan hücresel yapay sinir ağlarıile kenar bulma uygulaması denenmiştir. Bu sayede hücresel yapay sinir ağlarına dabir giriş yapılmış ve kenar bulma sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMS ThesisINVESTIGATION OF TOOTH RADIOGRAPHS WITH COMPUTER BASEDIMAGE PROCESSING TECHNIQUES AND CLASSIFICATION USING ANNUğur ÖZBEKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical - Electronics EngineeringSupervisor : Assist. Prof. Dr. Yüksel ÖZBAY2006, 83 PagesJury : Assoc. Prof. Dr. Abdulkadir ŞENGÜNAsist. Prof. Dr. Yüksel ÖZBAYAsist. Prof. Dr. Salih GÜNEŞThe objective of this thesis is making image enhancement on toothradiographs that are used in dentistry area. Usually Dentists are using dentalradiographs that are obtained with different imaging techniques for identificaton ofillness and planning of medical treatment. If suitable imaging techniques did not usedfor obtaining dental images, the x-ray results would be blured. For escaping fromthese unwanted effects and for a good selectivity, there is a necessity for computerbased image processing.One Another application is, a study that is using neural networks with imageprocessing. In this study the aim is classification of tooth by educating the neuralnetwork with different tooth classes. For this reason the image processing techniquesare used firstly. With this technique the discerning properties of teeth is obtainedfirstly and then classification success rates are obtained by entering this properties toneural network.As a final study, the edge sellection application by using cellular neuralnetworks that is used frequently in recent days, is tried. With the assistance of this,an introduction to cellular neural networks is made and edge sellection results arediscussed.