Alkilen oksitlerin glisidilakrilatlarla kopolimerizasyonu ve sentezlenen doymamış oligo(eter-ester)'lerin özelliklerinin araştırılması
The copolymerization of alkylene oxides with glysidylacrylates and investigation of properties of synthesized unsaturated oligo(ether-ester)'s
  1. Tez No: 183160
  2. Yazar: ÜLKÜ SOYDAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLNARE AHMETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: poli(eter-ester), halka açılması polimerizasyonu, çapraz bağlı reçine, polyether-ester, ring cleavage polymerization, crosslinked resin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziALKİLEN OKSİTLERİN GLİSİDİLAKRİLATLARLAKOPOLİMERİZASYONU VE SENTEZLENEN DOYMAMIŞ OLİGO(ETER-ESTER)LERİN ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASIÜlkü SOYDALSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Gülnare AHMETLİ2006, 61 sayfaJüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVANYrd. Doç. Dr. Gülnare AHMETLİYrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAKBu tez çalışmasında alkilen oksidin glisidilakrilat ile katyonik katalizör ortamındakopolimerizasyonu ve elde edilen doymamış ester gruplu poli(eter-ester)in özellikleriincelenmiştir.Çalışmada alkilen oksit olarak kullanılan butilen oksidin (BO) glisidil metakrilat(GMA) ile BF3.O(C2H5)2 katalizörlüğünde katyonik halka açılması polimerizasyon tekniğiile reaksiyonu gerçekleştirilmiştir. Polimerleşme reaksiyonu için en uygun şart araştırılmış,bu amaçla deneyler, farklı mol oranı, sıcaklık, süre ve katalizör miktarlarında ayrı ayrıincelenmiştir. İnceleme sonucu en uygun reaksiyon şartı sıcaklık için 0ºC, BO:GMA moloranı için 2:1, girdilere göre katalizör miktarı %1 ve 4 saat süre olarak belirlenmiş ve %82,5 verim ile poli(eter-ester) elde edilmiştir. Elde edilen poli(eter-ester)in yapısı IRspektroskopisi yöntemi ile aydınlatılmış, stiren ile kompozitleri oluşturularak çapraz bağlıpoli(eter-ester) reçinelerinin sertlik analizleri, yumuşama noktası tayini ve ayrıca TGAanalizleri (termal analizi) yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster ThesisTHE COPOLYMERIZATION OF ALKYLENE OXIDES WITHGLYSIDYLACRYLATES AND INVESTIGATION OF PROPERTIES OFSYNTHESIZED UNSATURATED OLIGO(ETHER-ESTER)SUlku SOYDALSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Gulnare AHMETLI2006, 61 PagesJury: Prof. Dr. Erol PEHLİVANAsst. Prof. Ahmet KOÇAKAsst. Prof. Gulnare AHMETLIIn the present study, the properties of polyether-esters containing unsaturated estergroups, obtained from the copolymerization of alkylene oxide with glycidyl acrylate in thepresence of cationic catalyst, were investigated.Butylene oxide (BO) as used alkylene oxide reacted with glycidyl methacrylate(GMA) by cationic ring cleavage in the presence of BF3.O(C2O5)2. The best conditionswere investigated for polymerization. Therefore, different mol ratios, temperatures,durations and amounts of catalyst were performed separately. The best yield, 82.5%, wereobtained at 0oC using mol ratios of BO:GMA (2:1), catalyst 1%, for 4 hours. The structuresof the obtained polyether-ester were confirmed by IR spectroscopy. The polyether-estercomposite materials was obtained with styrene and strength analyses, determination ofsoftening point, and TGA of crosslinked polyether-ester resins was performed.