Düşük molekül ağırlıklı polistirenlerin modifikasyon kinetiğinin incelenmesi
Research of modification kinetics of the low molecular weight polystyrene
  1. Tez No: 183161
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: polistiren, maleik anhidrit, modifikasyon kinetiği
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZDÜŞÜK MOLEKÜL AĞIRLIKLI POL ST RENLER NMOD F KASYON K NET Ğ N N NCELENMESMustafa YILDIRIMSelçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Salih YILDIZ2006, Sayfa:49Jüri : Prof. Dr. Salih YILDIZProf. Dr. brahim KARATAŞProf. Dr. Mustafa ERSÖZBu tez çalışmasında; polistirenin maleik anhidrit ile katyonik katalizörBF3O(C2H5)2 ortamında kimyasal modifikasyon reaksiyonuna polistiren ve maleikanhidrit konsantrasyonunun, çözücü miktarının ve sıcaklığın etkisi incelenmiştir.Bunun için polistiren konsantrasyonu, maleik anhidrit konsantrasyonu, katalizörkonsantrasyonu, sıcaklık ve çözücü hacmi değişken olarak kullanılıp modifikasyonreaksiyonu için uygun şartlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Modifikasyon reaksiyonusonunda polistirene bağlanan karboksil grubu geri titrasyon metoduyla tayin edilip,reaksiyonların ilk hızları ve hız sabitleri hesaplanmıştır. Değişik sıcaklıklardagerçekleştirilen modifikasyon reaksiyonunun hız sabitleri bulunarak reaksiyonunaktivasyon enerjisi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISRESEARCH OF MODIFICATION KINETICSOF THE LOW MOLECULAR WE GHT POLYSTYRENE.Mustafa YILDIRIMSelçuk UniversityGraudate School of Natural and Applied ScienceDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Salih YILDIZ2006, Pages:49Jury: Prof. Dr. Salih YILDIZProf. Dr. brahim KARATAŞProf. Dr. Mustafa ERSÖZIn this study, the effects of concentrations of polystyrene and maleicanhydride, solvent volume and temperature on the chemical modification reactionwith maleic anhydride in the cationic catalyzer BF3O(C2H5)2 of polystyrene havebeen examined. This reason, the concentrations of polystyrene, maleic anhydride,BF3O(C2H5)2, solvent volume and temperature were used as variable and suitableconditions for modification reaction has been determined. As a result of modificationreaction, the first rates and the rate constants have been caculated for the reactions bydetermining the amount of carboxyl group fixed to the polystyrene withback-titration method. Activation energy of the reaction has been calculated from therate constants found for modification reaction that formed at different temperatures.Keyword: Polystyrene, maleic anhydride, modification kinetics