Fasulyenin hasat-harman mekanizasyonu ve geliştirme olanakları
The harvesting-threshing mechanization of dry bean and its improvement possibilities
  1. Tez No: 183162
  2. Yazar: MEHMET HAKAN SONMETE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru fasulye, tane kayıpları, işgücü tüketimi, iş verimi, hasat-harman makinaları, enerji tüketimi.i, Dry bean, grain losses, labour requirments, work efficiency, harvesting-threshing machines, energy consumption.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETDoktora TeziFASULYENİN HASAT-HARMAN MEKANİZASYONUVE GELİŞTİRME OLANAKLARIMehmet Hakan SONMETESelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Fikret DEMİR2006, 100 SayfaJüri : Prof. Dr. Osman YALDIZProf. Dr. Kazım ÇARMANProf. Dr. Fikret DEMİRDoç. Dr. Cevat AYDINDoç. Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARIBu araştırmada, kuru fasulye hasadında, yoğun işgücü gerektiren elle hasatdışındaki farklı yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, fasulye hasat-harmanı için üç farklı yöntem kullanılmış ve bu yöntemler iki farklı yerel fasulyepopülasyonunun (Kanada ve Sarıkız) yetiştirildiği tarlalarda denenmiştir.I.Yöntem: Elle yolma, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama.II.Yöntem: Çift bıçaklı çayır biçme makinası ile biçme, öbek yapma, harmanmakinası ile harmanlama.III.Yöntem: Prototip hasat-harman makinası ile hasat ve harmanlama.Bu yöntemlerdeki işgücü tüketimi, iş verimi, toplam tane kayıpları, enerjitüketimleri ile bitkinin mekanizasyona yönelik bazı özellikleri belirlenmiştir.Sonuç olarak, Kanada ve Sarıkız fasulye popülasyonlarında sırasıylaI.Yöntemde toplam tane kayıpları %9.029 ve %6.955, toplam tüketilen enerji2121.81 MJ/ha ve 1866.41 MJ/ha bulunmuştur. II.Yöntemde bu değerler sırasıyla% 25.279 ve %22.301, 1087.73 MJ/ha ve 1050.25 MJ/ha'dır. III.Yöntemde ise% 19.380 ve %18.006, 873.76 MJ/ha ve 868.33 MJ/ha olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisTHE HARVESTING-THRESHING MECHANIZATION OFDRY BEAN AND ITS IMPROVEMENT POSSIBILITIESMehmet Hakan SONMETESelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor : Prof. Dr. Fikret DEMİR2006, 100 PageJury: Prof. Dr. Osman YALDIZProf. Dr. Kazım ÇARMANProf. Dr. Fikret DEMİRAssoc. Prof. Dr. Cevat AYDINAssoc. Prof. Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARIIn this research it was aimed to improve different methods apart from manualharvesting requires intensive labour in dry bean harvesting. For this purpose threedifferent methods were used for bean harvesting-threshing and these methods weretested in fields where two different local bean population (Canada-Sarikiz) werecultivated.I.Method: Hand pulling, piling, threshing by thresher.II.Method:Cutting by double knife mower, piling, threshing by thresher.III.Method: Harvesting-threshing by prototype harvesting-threshing machine.Labour requirments, work efficiency, total grain losses, energy consumptionsand some characteristics related to plant mechanization were determined in thesemethods.Consequently, it was found that total grain losses and consumed energyin Canada and Sarikiz bean population were 9.029-6.955 % and2121.81 MJ.ha-1-1866.41 MJ.ha-1 in the first method, 25.279-22.301 % and1087.73 MJ.ha-1-1050.25 MJ.ha-1 in the second method, 19.380-18.006 % and873.76 MJ.ha-1 -868.33 MJ.ha-1 in the third method, respectively.