Konya ilinde mısırda zararlı cıcadellıdae (Homoptera:auchenorrhyncha) türlerinin tespiti ve populasyon gelişimi üzerinde araştırmalar
Studies on determination of cicadellidae (Homoptera:auchenorrhyncha) species in Konya province, which harmful on maize and their population development
- Tez No: 183238
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERYEM UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zachvatkin, Paoli, sohrab Empoasca decipiensZyginidiaCicadellidae, maize, population development.iv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Konya ilinin Merkez, Karapınar ve Çumra ilçelerinde 2004-2005 yıllarındayürütülen bu çalışmada mısırlarda beslenen Cicadellidae familyası türleri ve bunlarınpopulasyon gelişimleri ile doğal düşmanlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Sonuçolarak; mısırlarda beslenen Cicadellidae familyasından 2 alt familyaya ait 3 türbelirlenmiştir. Bu türler içerisinde Zyginidia sohrab Zachvatkin'in populasyonu5.537 ergin / 100 atrap kadar yüksek bir seviyeye ulaşırken, sürvey yapılan tümilçelerde zararlı populasyon piki 3.000 ergin / 100 atrap kadar yüksek bir seviyesininaltına düşmemiştir. Tür, 2004 yılında % 99.57, 2005 yılında da % 99.85'lik bulunuşoranı ile yöredeki hakim tür olarak belirlenmiştir. Bu türü Empoasca decipiens Paoliizlemiş, Psammotettix sp. ise her iki yılda da populasyon içerisinde yoğunlukoluşturabilecek düzeye erişmemiştir.Cicadellid türlerinin predatörü olarak Coccinellidae familyasından 2,Chrysopidae familyasından 1 tür belirlenmiş, parazitoit bir türe ise rastlanmamıştır.iBaskın tür olarak belirlenen Zyginidia sohrab'a ilişkin populasyon gelişimiçalışmaları değerlendirildiğinde; zararlının ilk olarak mart ayı sonunda çıkış yaptığıve bir süre buğday, arpa, tritikale ve diğer buğdaygil bitkilerinde beslendiği tespitedilmiştir. lk döle ait nimf dönemlerinin bu bitkilerde tamamlandığı, ortaya çıkanerginlerin ise yeni çıkış yapan mısır bitkilerine geçtiği ve mısır bitkisindeki ilk neslinhaziran sonu ile temmuz ayı başında başlayıp, ağustos'un ilk haftası itibariyle sonaerdiği, ikinci neslin ise ağustos'un üçüncü haftasında başladığı ve eylül'ün ikincihaftasında tamamlandığı belirlenmiştir. Dolayısıyla zararlının 1. ve 4. nesliGraminae'lerde, 2. ve 3. nesli ise mısırda olmak üzere toplam dört döl verdiği tespitedilmiştir.Anahtar Kelimeler : Zyginidia sohrab Zachvatkin, Empoasca decipiens Paoli,Cicadellidae, mısır, populasyon gelişimiii
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the Cicadellidae(Homoptera:Auchenorrhyncha) species, their natural enemies and populationdevelopment on maize in Center, Karapınar and Çumra counties of Konya Provincein 2004-2005 years. At the end of this study, three species from two subfamilies weredetermined. Of them Zyginidia sohrab Zachvatkin was found to be the mostwidespread species. It?s population was reached as high as 5.537 adult / 100 sweepnet and the lowest population peak was not lower than 3.000 adult / 100 sweep net inall localities surveyed. The occurrance rates were 99.57 % and 99.85 % in 2004 and2005, respectively. Empoasca decipiens Paoli, followed this species andPsammotettix sp. wasn?t reached and important population level.Three predator species cicadellids were found, two from Coccinellidae and onefrom Chrysopidae, but no parasitoid could observed. Zyginidia sohrab, was occurredin the late March on wheat, barley, triticale and other gramines and completed firstiiigeneration on this plants. Then the adults migrated to the maize. The first generationin maize plants started at the end of June and early July. First generation wascompleted in the first week of August and the second generation started in the thirdweek of August. Life cycle of second generation was completed in the second weekof September. After the harvest of maize, insect migrated to the newly emergedGraminae crops and completed the fourth generation. As a summary it was foundthat these insect had four generation a year, first and fourth generations on graminesand second and third generations on corn.