Beyşehir Gölü Havzası planlama sorunları
Basın Of Beyşehir Lake planning problems
- Tez No: 183237
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coast side line, national parc, basin, Beyşehiriii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Beyşehir Gölü Havzası, Akdeniz Bölgesi'nde ve Göller Yöresi'ndebulunmaktadır. Beyşehir Gölü, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölüdür. Göl, idariolarak Konya ve Isparta il sınırları içinde kalmakta olup Beyşehir Gölü ve Kızıldağolarak iki farklı milli parka ayrılmıştır. Beyşehir Gölü ve çevresi, jeomorfolojikoluşumları, tabii bitki toplulukları, zengin kuş toplulukları, tarihi kalıntıları vehidrolojik özelliklerinden dolayı milli park olarak seçilmiştir. Havza; kontrolsüz sukullanımı, göl kirliliği, kurumlar arası koordinasyon eksikliğinden dolayı planlamave yönetim sorunları, üst ölçekli planlarla getirilen kısıtlamalar, kıyı kenar çizgisinintespit edilememesinden dolayı ortaya çıkan kıyı ve imar sorunlarından dolayı tehditaltındadır. Özellikle üst ölçekli planlara, Havza halkının ve yerel yönetimleringörüşlerinin yansımaması önemli problemler ortaya çıkarmaktadır. Çalışmada, busorunlara çözüm önerileri geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında, kıyı kenar çizgisi,milli park ve havza planlama ve yönetimi konuları ele alınmış ve bu konular çalışmaalanında ilişkilendirilmiştir. Havza'da, doğal ve tarihi varlıkların sürdürülebilirliğininsağlanması ve bu varlıkların kamu yararına geliştirilmesi için koruma-kullanmadengesinin gözetildiği, ekolojik, ekonomik ve bütüncül bir planlamaya gereksinimvardır. Beyşehir Gölü Havzası'nda ekolojik, ekonomik ve bütüncül bir planlamayapılabilmesi için gerekli çözüm yolları sunularak çalışma sonuçlandırılmıştır.Anahtar kelimeler : Kıyı kenar çizgisi, milli park, havza, Beyşehiriii
Özet (Çeviri)
The Basin of Beyşehir Lake is situated in the Mediterranian Region and in theregion of Lakes in Central Anatolia. Beyşehir Lake is the biggest fresh water area inTurkey. The Lake is attached to the both Departments Administrations, Konya andIsparta. In other hand, it is divised into two national parcs. Beyşehir Lake and itssurroundings are choosed as national parc because of its geomorphologiccarecteristics, community of natural plants, rich birds community, historicalmonuments and hydrologic carecteristics. The Basin is under threat because ofunappropriated water using, dirtiness in the Lake, lack of coordination betweendifferent administrations on the planning and decision practising fields and finallymore problems on the coast and reconstruction projects and its application.Especially, there is a real problem in the high level reconstruction because of thatpeople and local administration views are not certainly consulted. In this study, it isaccentued some prepositions relating to the Basin difficulties. Coast side line,national parcs, planning and Administration of the Basin are studied and thanapplyed in this research subjects. For the possible continuation of the natural andhistorical objects and monuments, the development for public utility, it needs of theglobal, ecologic, economic planning rules in the Basin. This study is carried out andaccomplished by presentation of solutions for some actual solving problems in theBasin of Beyşehir Lake when preparing the global, ecologic and economicly suitableplanification rules.