Isı köprüleri için önerilen ısı kaybı hesap metotlarının Ülkemiz iklim şartları yapı konstrüksüyonları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of heat losses calculation methods suggested for thermal bridges according to the climatical conditions and building constructions of our Country
- Tez No: 183290
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN DİLMAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Isı köprüleri, Standard hesap metotları, ki boyutlu ısıl analiz, Thermal bridges, Standard calculation methods, Two dimensional heat analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Binalarda meydana gelen ısı kayıpları, yapı elemanının bünyesinden gerçekleşenkayıplar, pencere ve kapılarda kontrolsüz olarak meydana gelen ve istenmeyen hava kaçaklarıile iç ortam hava kalitesi için kontrollü olarak meydana gelen havalandırma kayıplarıdır. Buçalışmada yapı elemanlarının bünyesinden gerçekleşen ısı iletiminin artmasında önemli paysahibi olan ısı köprüleri ile ilgili Standard hesap metotları değerlendirilmiştir.Bölüm 2'de genel bilgiler ve önceki çalışmalar özetlenmiştir. Bölüm 3'destandardlarda ısı köprülerinin ısıl analizi için belirtilen hesap metotları açıklanmıştır.Binalarda ısıtma enerjisi ihtiyaçları ile ilgili uluslararası standardlar ISO 9164 ve EN 832'dir.EN 832'de, EN ISO 13789, EN ISO 13370, EN ISO 14683 ve EN ISO 10211-1 ve 2 'ye atıfyapılmaktadır. Bu konudaki ulusal standard ise, TS 825'dir ve temel olarak ISO 9164'edayanmaktadır. Ancak ısı köprüleri ile ilgili hesaplamaların TS 8441'e göre yapılmasıgerektiğini belirtmektedir.4. Bölümde standardlarda yapılması istenen iki boyutlu analiz için kullanılanQuıckfıeld 5.1 programı ile ilgili bilgiler ve TUB TAK ÇTAG I242 projesi kapsamındafarklı binalardaki döşeme/duvar birleşimleri üzerinde gerçekleştirilen deneysel çalışmalaraçıklanmıştır. Programdan elde edilen sonuçlarla ilgili hata analizleri yapılmış ve hesapsonuçlarının doğruluğu deney sonuçlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Bölüm 5'de, standartlarda açıklanan hesap metotları kullanılarak farklı binalar içinbina kabuğunun bünyesinden gerçekleşen ısı kaybını belirleyen HTâ¡H değerleri ile HT'yihesaplamak için belirlenmesi gereken, LD, Ls ve HU değerleri farklı yalıtım ve farklı binaözelliklerine sahip binalar için hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Havalandırma ile ilgilikayıplar hesaplara dâhil edilmemiştir.Bölüm 6'da hesap sonuçları değerlendirilmiştir. HT değerleri, Atop/Vbrüt ile hızlı birşekilde azalmaktadır. Bu oranın belli bir değerinden (â¼0.4) sonra eğriler birbirlerineyaklaşmakta ve hemen hemen sabit kalmaktadır. Yine An, Atop ve Vbrüt değerlerine göredeğişime bakıldığında, HT değerlerinin bu büyüklüklerle orantılı olarak arttığı görülmektedirve eğriler birbirlerinden anlamlı şekilde açılmaktadır.HT değerleri açısından en küçük kayıplar TS 825'e göre hesaplanmaktadır. Daha sonraTS 825'in iyileştirilmiş durumuna göre hesaplanan kayıplar gelmektedir (Tablo 6.5 ve Şekil6.13 ve 6.14). EN 832/14683 ve EN 832/10211'e göre hesaplanan değerler daha yüksekçıkmaktadır. Ancak ısı kaybı miktarı küçüldükçe, yani ısı kaybeden alan (Atop) azaldıkça (FBinası), EN 10211'e göre hesaplanan kayıp en küçük olmaktadır. En yüksek değer ise TS825'in iyileştirilmiş durumuna göre hesaplandığında elde edilmektedir. Bina büyüdükçe ve ısıkaybı arttıkça diğer metotlara göre hesaplanan değerler EN 10211'e göre hesaplanan değerin%60'ı mertebesine kadar düşmektedir.Hesap metotlarına göre elde edilen sonuçlarda binaların ısı kayıp miktarlarınınbüyükten küçüğe sıralanışında bir fark olup olmadığı da araştırılmıştır. Genelde sıralamadabir fark oluşmamaktadır. Sadece TS 825'in iyileştirilmiş halinde çok küçük farkla B ve Dbinalarının sırası değişmektedir.
Özet (Çeviri)
The heat losses are the losses resulting from the building components, uncontrolled andunexpected air leaks from the windows and the doors, the controlled losses because ofthe airing for supplying the internal air quality. In this study the standard calculationmethods related to the thermal bridges were evaluated. The thermal bridges are veryimportant elements on increasing the heat conductivity, resulting from the buildingcomponents.In chapter 2, the general knowledge and the former studies are summarized. In chapter 3 theheat analysis calculation methods of standard thermal bridges are explained . Theinternational standards related to the heating energy requirements of buildings are ISO 9164and EN 832. EN 832 is attributed to EN ISO 13789, EN ISO 13370, EN ISO 14683 andEN ISO 10211-1 & 2. The international standard is TS 825 and fundamentally is based onISO 9164. But the thermal bridges related calculations must be done according to TS 8441.In chapter 4, the knowledge about Quick field 5.1 program(is used for the two dimensionsanalysis required for the standards) and the experimental studies made on the wall/floorjunctions of different buildings in the extension of TUB TAK ÇTAG 1242 project areexplained. The errors analysis of the program results are done and the truth of thecalculation results are compared with the experiment results.The heat loss resulted from the envelope structure of different buildings is defined by HTâ¡Hvalues. LD, LS and HU values must be defined for calculating HT. In chapter 5, HTâ¡H , LD,LS and HU values are calculated and compared for different insulation systems anddifferent buildings. The airing related losses are not included in calculations.In chapter 6 the results are evaluated. HT values decreases sharply with Atop /V brut. After adefined value of this ratio (â 0,4), the graphs are approached to each other and graphsnearly remain unchanged. HT values increase proportionally to An, Atot and V brut valuesand graphs remove significantly from each other.For HT values the least losses are calculated according to TS 825 and improved TS 825respectively (Table 6.5 and Fig. 6.13 and 6.14). The values calculated according toEN 832/14683 and EN 832/10211 are greater. The loss calculated according to EN 10211is least, as soon as the heat losses are reduced or in other way the heat loosing area(Atot) decreases (F building). The greatest value is obtained if calculated according toimproved TS 825. As soon as the building area is larger and the heat loss increases, theother values decreases to a %60 ratio of the value calculated according to EN 10211.The decreasing order of the heat losses is not different according to calculationmethods. Only with a little difference, the order of B and D building is changed, ifcalculated with improved TS 825.